Lietuvā populārākais sociālais tīkls "Facebook" bloķējis divus pret Lietuvu vērstus nacionālās nesaskaņas kurinošus profilus - " За правое дело. Русские Литвы, соединяйтесь!" ("Par taisnīgu lietu. Lietuvas krievi, apvienojieties!") un " Литва сука смешная" ("Lietuva - smieklīgā kuce").

Kā ceturtdien vēsta portāls "Lrytas.lt", pret nesaskaņu kurināšanu šajos profilos iebilduši paši Lietuvas "Facebook" lietotāji.

Pēdējā laikā īpaši aktīvi pret Lietuvu darbojušies profila "За правое дело. Русские Литвы, соединяйтесь!" veidotāji, publicējot fotogrāfijas un tekstus, kuros izsmieta Lietuvas valsts un tās politiķi un kritizēta Lietuvas nostāja Ukrainas jautājumā.

Daudz uzmanības tajā ticis veltīts arī Lietuvas prezidenta vēlēšanām, īpaši aģitējot balsot par Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas priekšsēdētāju Valdemāru Tomaševski, kas tiek uzskatīts par galveno nesaskaņu kurinātāju poļu un lietuviešu kopienu attiecībās. Izteikta arī doma, ka labākais Lietuvas vadītājs būtu Vladimirs Putins.

Pirms 9. maija profila administratori savus sekotājus aicināja nēsāt Georga lentītes, bet visus savus kritiķus dēvēja par nacionālistiem un fašistiem. Dažos izteikumos bija manāmi apzināti centieni sanaidot lietuviešus ar cittautiešiem. Šim profilam bija gandrīz 10 000 sekotāju, galvenokārt krievi un poļi.

Savukārt profilā "Литва сука смешная" nereti pausta izsmējīga attieksme pret Lietuvas valsti, norādot, ka "vārda brīvību garantē Lietuvas Republikas Konstitūcija". Lietotāju grupa ar šādu nosaukumu izveidota arī lielākajā Krievijas sociālajā tīklā "ВКонтакте".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!