Foto: AP/Scanpix

Vēršoties plašumā skandālam par ASV izlūkošanas dienestu datu iegūšanas metodēm, sociālais tīkls "Facebook" atklājis, ka 2012. gada otrajā pusē no valdības iestādēm saņemti 9000 - 10 000 lietotāju datu pieprasījumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pieprasījumos dienesti interesējušies par 18 000 - 19 000 profiliem saistībā ar vietējas nozīmes noziegumiem un nacionālo drošību, precizē "Facebook". Sociālā tīkla jurists Teds Uljots kompānijas vietnē raksta, ka pieprasījumi bijuši saistīti gan ar pazudušu bērnu meklēšanu, no tiesas bēgošām personām, gan uzbrukumiem un draudiem nacionālajai drošībai.

"Ar 1.1 miljonu ikmēneša aktīvo lietotāju visā pasaulē tas nozīmē, ka tikai niecīgs viens procents no mūsu lietotāju kontiem bijis saistīts ar jebkāda veida ASV lokālo, federālo vai štata valdības pieprasījumu," mierinot "Facebook" lietotājus, raksta jurists.

Saskaņā ar bijušā Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieka pagājušajā nedēļā nopludinātajiem datiem, ASV elektroniskās izlūkošanas programma ir daudz plašāka nekā bijis zināms. Tādas lielas interneta kompānijas kā "Facebook", "Google:, "Yahoo", "Apple" un "Microsoft" esot garantējušas "tiešu piekļuvi" saviem serveriem ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) datu vākšanas programmai PRISM.

Kompānijas noliedza apsūdzības, apgalvojot, ka dati tiek sniegti tikai pamatojoties uz likumīgām prasībām. Vairāki pakalpojumu sniedzēji aicināja valdību atļaut atklāt datus par klasificēto pieprasījumu skaitu, lai kliedētu lietotāju bažas.

"Microsoft" paziņoja, ka šajā pašā laika periodā saņēmis sešus līdz septiņus tūkstošus pieprasījumu par 31 līdz 32 tūkstošiem kontu.

Jau vēstīts, ka informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām un masveida telefonsarunu noklausīšanos laikrakstam "The Guardian" nodeva bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens.

ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) programma PRISM tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies.

PRISM dod iespēju NSA un ASV Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB) sekot līdzi personas klātbūtnei globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus. Tiek veikta arī telefonsarunu noklausīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!