Foto: AFP/Scanpix / LETA

1983. gada 25. aprīlis. Diena, kurai vajadzēja kļūt par Rietumvācijā iznākošā žurnāla "Stern" lielāko triumfa brīdi. Tomēr tas bija sākums milzīgam skandālam un kaunam, no kura žurnāls nav atguvies vēl šodien. 25. aprīlī "Stern" sensacionāli paziņoja, ka tā rīcībā ir nonākušas autentiskas Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera dienasgrāmatas, kuras žurnāls gatavojas publicēt. Tikai divas nedēļas vēlāk atklājās, ka dienasgrāmatas ir viduvējs, bet nekaunīgs viltojums un "Stern" ir uzķēries uz krāpnieku, kas no žurnāla izmānīja deviņus miljonus marku.

Gadījums ar Hitlera dienasgrāmatām joprojām tiek stāstīts žurnālistikas studijās Vācijā kā piemērs tam, pie kā noved vēlamā pieņemšana par patieso. Dienasgrāmatu skandāla dēļ "Stern" no diezgan respektabla žurnāla pārvērtās bulvāra preses izdevumā, kuru neviens vairs neņem pa pilnu. Lielākā vai mazākā mērā "Stern" šo nelāgo "slavu" ir saglabājis vēl tagad, 38 gadus pēc skandāla.

2019. gadā "Stern" publicēja podkāstu sēriju, kur soli pa solim izsekoja Hitlera dienasgrāmatu skandālam, publicējot līdz šim nezināmus materiālus, telefonsarunu ierakstus un intervijas ar šī notikuma varoņiem. Galvenās darbojošās personas ir divas – "Stern" žurnālists Gerds Heidemans un militārā antikvariāta tirgotājs Konrāds Kujaus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!