Foto: EPA/Scanpix/LETA

Janvāra beigās sociālajos tīklos popularitāti guva maldinošs ieraksts, kurā teikts: "Ar vakardienu Ukraina izgāja no lokdauna. Bērni skolā, restorāni, sporta zāles, naktsklubi, viss atgriezies. Bez vakcīnām!" Kopš publicēšanas brīža ar to dalījušies 3,2 tūkstoši lietotāju, bet ieraksts kopumā apskatīts 257,1 tūkstoti reižu, liecina "Facebook" dati. Ierakstā kopā sajaukti gan patiesi fakti, gan maldinoša informācija. Lai gan Ukrainā janvārī beidzās pastiprinātas karantīnas periods, karantīnas ierobežojumi aizvien ir spēkā, portālam "Delfi" paskaidroja Ukrainas Veselības ministrijas (VM) preses pārstāve Olga Balmene.

Ukrainā no pagājušā gada 19. decembra līdz šī gada 28. februārim noteikti jauni karantīnas ierobežojumi, tos noteica Ministru kabineta rīkojums nr. 1236. Šajā laikā bija arī stingrāku ierobežojumu periods, kas bija spēkā no 8. janvāra līdz 24. janvārim. Pēc 24. janvāra atkal bija jāievēro 19. decembra noteikumi, kas aizvien nosaka ierobežojumus un neļauj pilnībā atsākt darbu skolām, restorāniem, sporta zālēm un naktsklubiem.

Jāņem vērā, ka atgriešanās pie maigākiem karantīnas nosacījumiem notika decembrī pieņemta valdības lēmuma dēļ, nevis šī laika perioda saslimšanas rādītāju izmaiņu dēļ.

Šobrīd Ukrainā aizvien vēl ir liegta masu, tajā skaitā sporta un kultūras, pasākumu rīkošana ar vairāk nekā 20 cilvēku piedalīšanos. Ja pasākumā piedalās līdz 20 cilvēkiem, organizatoriem jānodrošina 1,5 metru distance starp dalībniekiem. Sabiedriskajā transportā aizvien jānēsā individuālie aizsardzības līdzekļi, piemēram, sejas maskas. Aizliegts patvaļīgi atstāt pašizolācijas mītnes vietas. Sporta zālēs un fitnesa centros drīkst atrasties viens cilvēks uz 20 kvadrātmetriem.

Ir atļauta apmeklētāju pieņemšana muzejos, izstādēs, galerijās tādā apmērā, lai uz vienu apmeklētāju būtu nodrošināta 10 kvadrātmetrus liela platība.

Ēdināšanas iestādes drīkst strādāt no pulksten 7 līdz 23, bet piegādes pakalpojumi jāpārtrauc pulksten 22. Pie viena galdiņa drīkst atrasties četri cilvēki, galdiņiem vienam no otra jāatrodas divu metru attālumā.

Naktsklubu darbība ir liegta.

Ar šādu ierakstu 28. janvārī kāds lietotājs dalījās "Facebook". Ieraksts strauji guva plašu popularitāti. Ar to dalījušies vairāk nekā 3,2 tūkstoši lietotāju. Ierakstā kopā sajaukti gan fakti, gan maldinoši apgalvojumi.

Pastiprinātās karantīnas laikā Ukrainā bērni mācījās tiešsaistes režīmā no mājām, bet šobrīd skolām piedāvāta jaukta izvēle, izmantojot gan klātienes, gan attālinātās mācību metodes. Tiesa, izvēle pieejama tikai tad, ja konkrētajā reģionā nav ļoti augstu saslimšanas rādītāju. Arī šajā gadījumā ir izņēmumi: ja kaut viens klases pārstāvis saslimst, pārējiem klasesbiedriem jādodas pašizolācijā arī tad, ja reģionā saslimšanas rezultāti nav augsti.

Kā no 8. līdz 10. februārim rīkotajā pandēmijas pārvarēšanai veltītajā forumā sacīja valsts premjers Deniss Šmigals, ierobežojumi Ukrainā, visticamāk, turpināsies ilgāk par pašreiz noteikto laiku. "Mēs turpināsim karantīnu līdz 30. aprīlim, bet, visticamāk, diemžēl tas nav pēdējais datums, visticamāk, tā turpināsies vienā vai otrā formā," viņš sacīja.

Vakcīnas joprojām gaida

Ukrainā, kurā dzīvo ap 40 miljoniem cilvēku, līdz šim konstatēti apmēram 1,3 miljoni saslimšanas gadījumu, bet Covid-19 dēļ miruši 24 058 cilvēki, liecina Ukrainas Nacionālās aizsardzības un drošības padomes dati.

Valstī aizvien nav uzsākta vakcinācija. Tā kavējas, jo Ukrainai ir grūtības konkurēt par vakcīnu piegādēm, piemēram, ar Eiropas Savienību (ES), kuras koordinētā iepirkumu rīcība dalībvalstīm sniedz priekšrocības rindā uz vakcīnām. Ievērojams šķērslis ir finanšu resursu trūkums, lai vakcīnu iepirkšanu, piegādi un vispārējo loģistiku nodrošinātu, skaidro "Kyiv Post".

Šobrīd Ukraina ir pasūtījusi un gaida 12 miljonus "AstraZeneca" un "Novavax" ražoto vakcīnu. Tāpat Ukraina aizvien gaida astoņus miljonus "Covax" programmas vakcīnu, kā arī līdz pieciem miljoniem ķīniešu "CoronaVac jab".

"Covax" ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atbalstīta un labdarības organizācijas "Gavi" kopīgi vadīta iniciatīva, lai nodrošinātu ar Covid-19 vakcīnām nabadzīgās pasaules valstis. Iniciatīvā ir iesaistījušās vairāk nekā 150 valstis, tostarp ES. Iniciatīvā nepiedalās ASV un Ķīna.

Ukraina atteikusies izmantot Krievijas ražotās "Sputnik V" vakcīnas, kas jau tiek izplatītas separātiskajos Austrumukrainas reģionos un okupētajā Krimā.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsolījis atcelt jebkurus pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus valstī tiem, kuri vakcinēsies pret Covid-19 vai ir pārslimojuši šo kaiti.

Sociālajos tīklos populārajā ierakstā minēts, ka Ukraina "izgājusi no lokdauna" un viss – bērni skolā, sporta zāles, restorāni un naktsklubi – "atgriezies". Tā nav taisnība. Skolās, restorānos, sporta klubos aizvien ir ierobežojumi, bet naktsklubi ir slēgti pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!