Foto: DELFI
Interneta plašumos kopš pērnā gada beigām aizvien lielāku popularitāti Covid-19 slimības noliedzēju un tās dēļ izsludināto ierobežojumu pretinieku vidū izpelnījies brits Maiks Jīdons (dažkārt atveidots kā Jeadons) un viņa idejas. Kādu brīdi uz viņu atsaucas arī Latvijas soctīklu lietotāji. Skaidrojam, kas ir fakti un kas – faktos nebalstīti viedokļi.

Viens šāds ieraksts latviešu valodā vēsta, ka Jīdons ir "Pfizer galvenais zinātnieks", "pasaulē atzīts imunologs" un "profesors".

Pats Jīdons patiešām ir bijušais medicīnas nozares giganta "Pfizer" pētnieks gandrīz 20 gadu garumā un vēl sešus gadus ar pētniecību nenodarbojies, bet bijis uzņēmuma viceprezidents. Jāatzīmē, ka viņš bija nevis visas kompānijas galvenais pētnieks, bet tieši alerģijas un elpošanas ceļu pētījumu nodaļas galvenais pētnieks Tomēr līdz ar viņa vadītās nodaļas likvidēšanu 2011. gada, Jīdons arī "Pfizer" pameta. Viņš togad izveidoja pats savu biotehnoloģiju uzņēmumu "Ziarco", kopā ar vairākiem kolēģiem faktiski turpinot līdzšinējo darbu. Tas nu jau vairākus gadus ir pārdots, liecina viņa paša "LinkedIn" profila informācija.

Tomēr viņš nav ne zemāka, ne augstāka ranga universitātes pasniedzējs, lai atbilstoši Lielbritānijas tradīcijām būtu dēvējams par profesoru. Turklāt viņa pārstāvētā nozare nav imunoloģija, bet gan farmakoloģijā, kā dēļ viņš nav dēvējams arī par "pasaulē atzītu imunologu". Pensionētā pētnieka ieraksti "LinkedIn" arī skaidro, ka viņš "Pfizer" vadījis tieši alerģijas un elpošanas ceļu pētījumu nodaļu. Tajā viņa vadībā izstrādātas metodes un līdzekļi inhalējamu un perorālu jeb caur muti lietojamu zāļu ievadei.

Neskatoties uz to, ka viņš nav strādājis pie vakcīnu izstrādes, ne arī ir virusologs, pērn oktobrī Jīdons publicēja viedokļa rakstu, kurā pauda, ka pandēmija ir beigusies, neskatoties uz faktu, ka tieši tobrīd viņa paša dzimtajā Lielbritānijā, kā arī daudzviet citur pasaulē tā dēvētais pandēmijas otrais vilnis tikai pieņēmās spēkā. Viņš arī apgalvoja, ka slimības apkarošanai neesot nepieciešama vakcinācija, jo lielai daļai cilvēces esot imunitāte, kas izveidojusies, iepriekš pārslimojot līdzīgas slimības. Viņa faktiem pretējais un nepamatotais viedoklis tika noraidīts kā nepatiess.

Jīdons arī kļuva par vienu no autoriem Eiropas Zāļu aģentūrai nosūtītai petīcijai, kurā bez jebkādiem pierādījumiem apgalvots, ka Covid-19 vakcīnas var izraisīt sieviešu neauglību, kā dēļ esot jāaptur to klīniskie pētījumi. Zinātnieki teoriju nosodīja, bet kaitējums vakcīnu uzticamībai bija iedragāts, vēsta "Reuters". Kā medijam norādījis Digitālā naida apkarošanas centra izpilddirektors, tieši Jīdona agrākā darba pieredze viņa bīstamajām un kaitniecīgajām ziņām piedod mānīgu uzticamību.

Šī gada martā angļu valodas "Facebook" grupās citāti no viņa viedokļa par to, ka vakcīnām neesot jēgas un citādi veseliem cilvēkiem pret Covid-19 neesot jāvakcinējas atguva popularitāti. Aģentūrai AP Bostonas Universitātes Medicīnas skolas globālās veselības un medicīnas profesors Deivids Hamers atzīmēja, ka vakcinācija ievērojami samazina vīrusa cirkulācijas risku arī sabiedrībā, kurā nav augsts saslimstības risks. Viņš arī atzīmēja, ka diemžēl nav nosakāms, kuri ir apdraudēti un kuri ne.

"Reuters" atzīmē, ka izpētot viņa nu jau dzēsto "Twitter" ierakstu vēsturi, redzams, ka vēl 2020. gada martā viņš rakstīja, ka Covid-19 neatkāpsies līdz vakcīnas radīšanai vai pūļa imunitātes iegūšanai, un vakcīnas gaidāmas tikai uz 2021. gada otro pusi, "ja paveiksies". Viņš arī sveicis "Johnson & Johnson" pārstāvi ar paziņojumu par klīnisko pētījumu uzsākšanu. Neskaidru un arī viņa bijušajiem kolēģiem nezināmu iemeslu dēļ jau aprīlī viņš sācis paust pretējus viedoklus, galvenokārt noliedzot tā bīstamību.

Savukārt latviski klīstošā ziņa par vakcīnām kā depopulācijas instrumentu ir atvasinājums no portāla "LifeSiteNews" šī gada aprīlī veiktās divus stundas ilgās video intervijas un tai sekojošā raksta. Kanādā balstītais labējais katoļu portāls iestājas pret viendzimuma attiecībām, abortiem un citiem kontraversāliem jautājumiem, bet šogad bloķēts "Facebook" par viltus ziņu izplatīšanu par Covid-19. Rakstā norādīts, ka video no "YouTube", kur tas bijis publicēts, jau ir dzēsts.

Savukārt autors, atsaucoties uz interviju ar Jīdonu, raksta, ka, pēc Jīdona domām, valdības, kompānijas un mediji sadarbojas depopulācijas īstenošanai un tirānijas radīšanai, izmantojot aizvien jaunas "pastiprināšanas" injekcijas. Noprotams, ka "Facebook" ierakstā minētie konkrētie, bet pieradījumos nebalstītie skaitļi, ja rakstā vispār bijuši iekļauti, tad tagad ir dzēsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!