Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas propagandas mediji turpina uzņemt apgriezienus, tostarp arvien vairāk tiek diskreditēts Ukrainas valsts prezidents Volodimirs Zelenskis, – dažas no šīm dezinformācijas atskaņām nonāk arī Latvijā, piemēram, par to, ka viņš ir miljardieris, kas savu naudu nopelnījis negodīgā ceļā.

"Facebook" lietotājs latviešu valodā veidotā jautājumā norāda, ka Zelenskis ir miljardieris, un vaicā, kā viņš par tādu kļuvis.

Par godīgumu šovbiznesā, kur viņš izveidoja savu karjeru pirms kļuva par prezidentu, trūkst liecību, jo jāņem vērā Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija publiskotais pētījums "Pandoras dokumenti", kas balstīts uz 11,9 miljoniem dokumentu, kas nopludināti no 14 finanšu kompānijām.

Kā atklāja šie dokumenti, Zelenskis bija viens no īpašniekiem ārzonas firmai, bet sev piederošās daļas neilgi pirms uzvaras 2019. gadā notikušajās vēlēšanās pārdeva biznesa partneriem un draugiem Sergejam Šefiram un viņa brālim, pirmais vēlāk kļuva arī par prezidenta padomnieku. Ar Zelenska un viņa biznesa partneru vārdiem saistītas ārzonas kompānijas iegādājās arī vairākus dzīvokļus Londonā, bet tiešu pierādījumu par patiesa labuma guvējiem šajos pirkumos nav. Pats Zelenskis ienākumu deklarācijās ir norādījis, ka maksājis īri par dzīvokli Londonā. Katrā gadījumā žurnālistu izpētītais dod iespēju diskusijai un tālākai izpētei par to, cik godīgas ir bijušas Zelenska biznesa un nodokļu maksāšanas prakses iepriekš, taču tās nedod pavedienus uzskatīt, ka pašreizējais prezidents būtu kaut tuvumā miljardiera statusam. Vairāk par "Pandoras dokumentos" redzamo angļu valodā iespējams lasīt šeit.

Pēc žurnālistu pētījumiem Ukrainas Nacionālā aģentūra korupcijas novēršanai (NAPK) 2021. gada rudenī veica Zelenska 2020. gada deklarācijas pārbaudi, nelegālas darbības netika konstatētas. Ar pilnu NAPK ziņojumu ukraiņu valodā iespējams iepazīties šeit.

Krievijas propagandas mediju mēģinājums "aizķerties" un atrast jaunu veidu, kā Ukrainas prezidentu parādīt kā noziedzīgu, koruptīvu un kopumā nevēlamu cilvēku, gan primāri nesmeļas iedvesmu augstāk minētajā pētījumā, bet gan biežāk atsaucas uz anonīmu sociālā tīkla "Telegram" kanālu "Незыгарь", kuram ir vairāk nekā 300 tūkstošu sekotāju. Kanāls publicēja īsu anonīmu ziņu, ka Zelenskim esot 1,2 miljardi ASV dolāru, kas noguldīti "Dresdner Bank Lateinamerika" Kostarikā, tāpat prezidentam esot dārga villa Miami.

Citi Krievijas mediji, pieminot 1,2 miljardus, atsaucas uz Augstākās Radas deputātu Iļju Kivu, kurš 24. februārī vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar aicinājumu "atbrīvot Ukrainu no nacistiem", bet kara laikā Zelenski sauc par teroristu un kokaīna šņaucēju, kā arī dāsni dāļā komentārus Kremļa propagandas resursiem.

Abi avoti informāciju publicēja dažas dienas pirms kara, 22. februārī. Ne anonīmais ziņu kanāls, ne Kiva nav snieguši informācijas avotu šādai tikai viņu rīcībā esošai informācijai.

Apgalvojumus par Zelenska bagātībām pārbaudīja arī Kostarikas faktu pārbaudītāji no "qcostarica.com", izceļot maldinošās informācijas izplatītāju paviršību: minētā banka Kostarikas teritorijā nemaz neatrodas. Arī Vācijas sabiedriskā raidorganizācija "Deutsche Welle" uzskaita bankas filiāles ārzemēs, bet Kostariku nepiemin.

Ietekmīgais biznesa izdevums "Forbes", kas pazīstams kā medijs, kas veido dažādākos turīgāko cilvēku sarakstus, 2020. gada Ukrainas bagātāko cilvēku sarakstā Zelenski nav iekļāvis. "Forbes" apkopoja informāciju par saraksta pirmajiem 100 līderiem, miljardieru statuss identificēts astoņiem uzņēmējiem, bet prezidenta vārds tajā nav atrodams vispār.

Ikgadējā ienākumu deklarācijā par 2019. gadu Zelenska īpašumu un ienākumu vērtība aplēšana ap vienu miljonu eiro, bet dažādos mediju pārrēķinos tā sasniedz arī ap 1,5 miljoniem eiro vai ASV dolāru lielu summu.

Zelenskis ieguvis jurista izglītību, taču šajā arodā nav strādājis nevienu dienu, jo viņa pārstāvētā komiķu grupa "Kvartal 95" nodibināja šovu producēšanas studiju un Zelenskis uzsāka ceļu uz slavu kā aktieris filmās un komiķis skeču šovos. Viņa producentu apvienība izauga par miljonu biznesu, tostarp rosoties arī Krievijas šovbiznesa arēnā un veidojot kino tur. Zelenskis filmējies vairākās romantiskās komēdijās un groteskas komēdijā "Rževskis pret Napoleonu" tēloja Napoleonu. Bet Ukrainas bērni viņa specifisko balsi zina kā Padingtona lācīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!