Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV farmācijas lieluzņēmums "Merck" pirmdien pavēstīja, ka ir lūdzis izsniegt ārkārtas pielietojuma apstiprinājumu orāli lietojamām Covid-19 zālēm, kas ir svarīgs solis ceļā uz to, lai slimības ārstēšanai būtu pieejamas vienkāršas tabletes.

"Merck" iesniedzis pieteikumu par molnupiravira apstiprināšanu, kas, kā šomēnes norādīja uzņēmums, atsaucoties uz klīnisko izmēģinājumu datiem, samazina hospitalizācijas gadījumus par 50%.

Uzņēmums "visā pasaulē strādā ar regulatīvajām aģentūrām, lai iesniegtu pieteikumus ārkārtas izmantošanai vai tirdzniecības atļaujām nākamo mēnešu laikā".

"Pandēmijas ārkārtējās ietekmes dēļ mums ir jārīkojas ar bezprecedenta ātrumu," norādīja "Merck" prezidents Roberts Deiviss.

"To ir izdarījušas mūsu komandas, desmit dienu laikā pēc datu saņemšanas iesniedzot pieteikumu par molnupiraviru ASV Pārtikas un zāļu pārvaldei," viņš piebilda.

Pieteikuma iesniegšana "ir svarīgs solis ceļā uz to, lai molnupiravirs būtu pieejams cilvēkiem, kas varētu gūt labumu no orālām pretvīrusa zālēm, ko var paņemt uz mājām drīz pēc Covid-19 diagnozes", norādīja "Merck" partneruzņēmuma "Ridgeback Biotherapeutics" vadītāja Vendija Holmane.

Eksperti gan norāda, ka tās nav brīnumzāles un ka tās varētu kļūt pat papildinājumu vakcīnām, nevis to aizstājēju.

"Merck" prognozē, ka tas līdz gada beigām varētu saražot zāles desmit miljoniem ārstniecības kursu un turpināt ražošanu arī 2022. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!