Simtiem palestīniešu prezidenta drošības dienesta darbinieku, kas joprojām dzīvo kustības "Hamas" kontrolētajā Gazas joslā, trešdien Gazas pilsētā sarīkoja demonstrāciju, pieprasot, lai palestīniešu pagaidu valdības vadītājs Salams Fajads izmaksā viņu aizturētās algas.
Prezidenta drošības dienestu pamatā veido kustības "Fatah" atbalstītāji, un šī ir pirmā reize, kad "Fatah" dalībnieki Gazā rīko šādu veida demonstrāciju, kopš jūnija vidū Gazas joslā izpildvaru pilnībā pārņēma "Hamas".

Rietumkrasta teritorijās izveidotā pagaidu valdība izslēgusi no valdības institūciju algu sarakstiem 13 000 palestīniešu, kas joprojām dzīvo Gazas joslā. Viņu vidū ir arī drošības spēku darbinieki, kuri trešdien Gazā sarīkoja protesta demonstrāciju.

Tomēr pagaidu valdības pārstāvji norāda, ka algas ir iesaldētas tiem darbiniekiem, kuri darbā pieņemti nelikumīgi 2006.gadā, kad palestīniešu pašpārvaldes teritorijas pārvaldīja "Hamas" valdība. Kopumā valdība darbā nelikumīgi pieņēmusi 30 000 cilvēku.

"Fajad, kur ir mūsu nauda? Tava tauta cieš badu!" - sauca demonstranti. Daži no viņiem uz protesta akciju līdzi bija paņēmuši bērnus.

Cīnītājus, kas Gazā aizstāvēja "Fatah" pozīcijas, būtu nepareizi "apbalvot", atņemot viņiem algas, sacīja viens no protestētājiem Karims Mrešs.

Pagājušajā nedēļā palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass Rietumkrastā pieņēma vairāku amatpersonu atkāpšanos, kas savu aiziešanu no amata daļēji skaidroja ar pagaidu valdības atteikšanos maksāt algas "Fatah" kontrolētajiem drošības spēkiem.

"Hamas" 2006.gada janvārī uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās, uzreiz izraisot saspīlējumu ar vēlēšanas zaudējušo grupējumu "Fatah". Konkurējošo partiju attiecību krīze kulminēja šī gada jūnijā, kad "Hamas" bruņotie spēki ieņēma "Fatah" kontrolēto drošības struktūru štābus Gazas joslā.

Abass atlaida Ismaila Hanijas vadīto "Hamas" un "Fatah" koalīcijas valdību un izveidoja pagaidu ministru kabinetu, ko līdz šim brīdim palestīniešu parlaments nav apstiprinājis.

Tādējādi palestīniešu teritorijās kopš jūnija vidus ir izveidojusies divvaldība - Hanijas valdība kontrolē Gazas joslu, bet Rietumkrasts atrodas Abasa ieceltā premjerministra Fajada pagaidu valdības pārziņā. Tiesa, palestīniešu Rietumkrasta teritorijas atšķirībā no Gazas joslas Izraēla nav nodevusi pilnībā palestīniešu kontrolē un šeit joprojām atrodas ebreju kolonistu apmetnes, bet uz ceļiem - Izraēlas armijas kontrolposteņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!