Foto: AFP/Scanpix

Konkurējošie palestīniešu politiskie grupējumi "Fatah" un "Hamas" vienojušies par trīs mēnešu grafiku nacionālās vienotības valdības izveidošanai un vēlēšanu sarīkošanai, pavēstīja abu partiju amatpersonas.

Vienošanās panākta otrdien vēlu vakarā Kairā Ēģiptes drošības dienesta galvenajā mītnē sanāksmē, kurā "Fatah" un "Hamas" pārstāvēja par izlīguma procesu atbildīgās amatpersonas Azams al Ahmeds un Musa Abu Marzuks.

"Mums ir jāsper tūlītēji soļi, lai vienotos par Palestīnas Nacionālās padomes [t.i., Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas parlamenta] vēlēšanu likumu un noteiktu vēlēšanu datumu," Ahmeds sacīja intervijā radio "Palestīnas balss".

"Mēs esam teikuši, ka visi šie soļi ir jāīsteno trīs mēnešu laikā," viņš piebilda.

"Hamas" preses pārstāvis Sami Abu Zohri sacīja, ka partijas vienojušās "pabeigt darbu pie visiem ar izlīgumu saistītajiem jautājumiem trīs mēnešu laikā, arī par nacionālās vienotības valdību, likumdevēju sapulces un prezidenta vēlēšanām".

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja kustība "Hamas", tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo grupējumu "Fatah" bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Patlaban palestīniešu teritorijās pastāv faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolē "Hamas" valdība, bet Rietumkrastu - palestīniešu pašpārvaldes prezidenta un "Fatah" politiķa Mahmuda Abasa izveidotais ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!