Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV patiesais ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits, domājams, ir lielāks nekā 80 000, par ko līdz šim ticis oficiāli ziņots, otrdien sacīja ASV augstākā amatpersona infekcijas slimību jomā Entonijs Fauči.

"Vairumam no mums šķiet, ka nāves gadījumu skaits ir lielāks nekā šis skaitlis," sacīja amatpersona, vienlaikus cenšoties mazināt bažas, ka patiesais skaitlis varētu būt par 50% lielāks. "Iespējams, bija cilvēki, kuriem bija Covid un kas no dzīves aizgāja mājās, bet kuru nāves gadījumi netika pieskaitīti ar Covid saistītajiem," viņš skaidroja.

Ja štati pārāk strauji atvērs pandēmijas dēļ slēgtās ekonomikas, neievērojot valdības vadlīnijas, pastāv atkārtotu uzliesmojuma risks, norādīja Fauči. Ja valsts daļas "lēks pāri dažādiem kontrolpunktiem un tiks atvērtas pāragri, neesot spējām reaģēt efektīvi un iedarbīgi, man ir bažas, ka mēs sāksim pieredzēt nelielas kāpuma smailes, kas var pārvērsties uzliesmojumos", viņš skaidroja.

Galveno kontrolpunktu vidū ir inficēšanās gadījumu skaita sarukums 14 dienu posmā. Štatiem ir jāspēj reaģēt uz jauniem uzliesmojumiem, uzsvēra Fauči, pretējā gadījumā "sekas var būt tiešām nopietnas".

No jauna atverot ekonomiku, nenovēršami būs jauni inficēšanās gadījumi, viņš prognozēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!