Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) sācis pārbaudi par datu noplūdi saistībā ar Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu, kurus Lielbritānijas varasiestādes uzskata par izlūkdienesta aģentiem un ir apsūdzējušas par Lielbritānijā notikušo bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšanu, vēsta portāls "Rosbalt".

FDD aģenti meklē Iekšlietu ministrijas darbiniekus, kuri esot pārdevuši žurnālistiem vai citām personām ārzemju pasu saņemšanas anketas par Petrovu un Boširovu no slēgtās datubāzes, kā arī pašus pasu datus, atklājis "Rosbalt" avots.

Iepriekš portāli "Fontanka", "The Insider" un "Projekts", kā arī starptautiskā izmeklējošo žurnālistu grupa "Bellingcat" publicēja ieskenētus dokumentus, kā arī datus par Petrova un Boširova ārvalstu ceļojumiem.

Uz dokumentiem esošās atzīmes "datus neizsniegt" un "pilnīgi slepeni", kā arī gandrīz vienādie abu vīriešu pasu numuri un citi dati pēc žurnālistu domām apstiprina britu dienestu apgalvojumus, ka Petrovs un Boširovs ir Krievijas Bruņoto spēku Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk tiek lietots vecais saīsinājums GRU) aģenti.

Pēc Skripaļa saindēšanas viņi ir atgriezušies Krievijā un, tāpat kā Kremlis, noliedz savu saistību ar uzbrukumu un speciālajiem dienestiem, apgalvojot, ka Lielbritānijā viesojušies tikai kā tūristi.

Jau ziņots, ka 66 gadus vecais bijušais GRU aģents Skripaļs un viņa meita Jūlija Lielbritānijas pilsētā Solsberi martā tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", tomēr pēc mediķu sniegtās palīdzības izdzīvoja.

Londonā uzbrukumā vaino Krieviju un konkrēti augstāko tās vadību Kremlī. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Trīs mēnešus pēc 4. marta izbrukuma Skripaļiem smaržu pudelīti ar uzbrukumā izmantoto "Novičok" indi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs netālajā Eimsberi, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi mira.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!