Foto: Kadrs no video

Žurnālistiskā pētījuma rezultātā pasaule uzzināja, ka Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju ar kaujas vielu "Novičok" saindējusi īpaša Federālā drošības dienesta (FDD) grupa, kas Kremļa kritiķi izsekojusi trīs gadus.

Par astoņiem identificētajiem aģentiem, kuru fotogrāfijas tika publicētas "Bellingcat" un mediju kopējā pētījumā, pasmējies pats Navaļnijs.

Savā "Instagram" kontā viņš publicējis video, kur ar datortehnoloģiju palīdzību vīriešu portreti ir atdzīvojušies un repa stilā dzied par Navaļniju.

"Bet jums ir uzticamu fanu grupa, kas seko jums pa pēdām?" ieraksta komentārā jautā opozicionārs.

Lielās preses konferences laikā ceturtdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedza, ka varasiestādes būtu organizējušas Navaļnija indēšanu, taču netieši atzina, ka politiķis tiek izsekots. Pēc tam izsekošanas faktu žurnālistiem komentēja arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, skaidrojot, ka "tādus cilvēkus specdienesti pieskata visā pasaulē".

Ziņots, ka pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN šonedēļ publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas un Maskavu. Lidmašīna veicas ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!