Foto: AP/Scanpix/LETA

Ar Kremli saistītie plašsaziņas līdzekļi februārī turpinājuši izkropļot Latvijas tēlu ar lielāku dezinformācijas apjomu un sasniegto auditoriju, secinājusi dezinformācijas izpētes domnīca "Debunk EU". Krievija turpina izplatīt naratīvus par Latviju kā valsti, kur tiek pārkāptas cilvēktiesības un kura iejaucas kaimiņvalstu iekšējās lietās.

Februārī "Debunk EU" identificējis 466 dezinformatīvus un 10 maldinošus (misinformācijas) rakstus par Latviju. Salīdzinot ar janvāri, kad no visiem analizētajiem rakstiem par problemātiskiem atzīts 20,01%, februārī vērojams pieaugums par 98,1%, dezinformāciju konstatējot 39,9% analizēto rakstu, informē "Debunk EU".

Tāpat vērojama arī sasniegtās auditorijas paplašināšanās par 146,6%, kas nozīmē sasniegtus 289 miljonus lasītāju.

Dezinformācijas apjoma pieaugums daļēji saistīts ar Latvijas regulatora lēmumu pārtraukt 16 Krievijas TV kanālu apraidi Latvijā un propagandista Vladimira Solovjova pasludināšanu par Latvijā nevēlamu personu.

Latvija prokremliskajos medijos attēlota galvenokārt divos veidos. 152 rakstos minēts, ka Latvija ierobežo vārda brīvību un mediju darbību savā teritorijā, bet 102 publikācijās apgalvots, ka Latvija ir rusofobiska valsts ar pretkrievisku politiku.

Starptautiskās politikas kontekstā izplatīta informācija, ka diplomātu klātbūtne opozicionāra Alekseja Navaļnija tiesas sēdē norāda uz Latvijas "dubultstandartiem". Proti, no vienas puses Latvija atbalstot demokrātiskos principus, bet no otras puses iejaucoties Krievijas iekšējās lietās.

Savukārt aizliegums Solovjovam iebraukt Latvijā noveda pie rakstiem, kuros apgalvots, ka Latvijā ir cieņā nacisma un fašisma idejas. Jāatzīmē, ka Solovjova iekļaušana nevēlamo personu sarakstā bija saistīta ar viņa izteikumiem, kuros viņš paslavējis Hitleru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!