Foto: Reuters/Scanpix

Konspirāciju teoriju piekritēju rindās izveidojies sava veida saraksts, kurš un kad patiesībā pirmais brīdinājis un pareģojis jaunā koronavīrusa parādīšanos. Vienā brīdī pie vainas Bils Geits, bet citā jau kāda fantastikas grāmata. Savukārt oktobrī feisbukā tā lietotāji vairāk nekā 1600 reizes dalījušies ar Muamara Kadafi citātu, kurā viņš it kā skaidro, kā "viņi" radīs vīrusus, bet pēc tam pārdošot zāles.

Teksts publicēts šādā formā: "Viņi paši radīs vīrusus un tad pārdos jums zāles. Pēc tam viņi tēlos, ka viņiem vajag laiku, lai rastu risinājumus, lai gan tādi tiem jau būs. Muamara Kadafi runa 2009. gadā, ANO 64. ģenerālajā asamblejā Ņujorkā."

Tā ir tiesa, ka toreizējais Lībijas diktators Kadafi 2009. gadā uzstājās ANO ģenerālās asamblejas 64. sesijā. Taču, kā liecina asamblejas uzrunas ieraksts, šādus vārdus viņš nav minējis.

Tā vietā viņš sacīja: "Šodien ir cūku gripa. Iespējams, ka rīt būs zivju gripa, jo reizēm, kontrolējot vīrusus, mēs tieši radām tos. Tas ir komerciāls bizness. Kapitālistu kompānijas rada vīrusus, lai varētu izgatavot un pārdod vakcīnas. Tas ir kaunpilni, tā ir vārga ētika. Vakcinācijai un medicīnai nevajadzētu tikt pārdotai."

Viņš turpināja, paužot, ka vakcinācijai un zālēm vajadzētu būt bezmaksas, īpaši bērniem, bet kapitālisti domājot tikai par peļņu. Jāpiebilst, ka kapitālisti Kadafi uztverē bija vainojami pie daudzām nedienām. Viņš bija pārliecināts, ka netaisnīgs ir gan PSRS un Ķīnas sociālisms, gan Rietumeiropas kapitālisms, kas izdevīgs esot tikai bagātajiem. Savu pārliecību, piedāvājot alternatīvu pārvaldi, viņš aprakstīja arī latviski tulkotajā "Zaļajā grāmatā".

Lai gan 2011. gadā mirušais diktators ANO sesijā nudien runāja par vīrusiem, viņa citāts ir sagrozīts un publicēts laikā, kad pasaulē un Latvijā aizvien pastāv neziņa par Covid-19 izplatības ilgumu, tādējādi maldinot lasītājus par jaunā koronavīrusa izcelšanos un bīstamību.

Ieraksta autors no konta "Neticami" atteicās atklāt savu identitāti. Tā vietā vēstulē skaidroja: "Kas ir autors, nezinu. Šādu ierakstu redzēju arī krievu valodā, līdz ar to domāju, ka kāds to ir iztulkojis. Ieraudzīju un ievietoju šajā vietnē. Nekādā gadījumā neesmu pārliecināts, ka Kadafi šādus vārdus burts burtā būtu teicis. Nekādā gadījumā neesmu pārliecināts. Godīgi sakot, es pieļauju domu, ka visās lielvalstīs (vai tām pakļauti) eksistē laboratorijas, kurās tiek strādāts pie dažādu vielu un vīrusu izveides gan rietumos, gan austrumos, līdz ar to man personīgi ir viedoklis (tas ir mans personīgais), ka dažādas kaitīgas vielas un gan jau ka arī vīrusus var radīt mākslīgi, tāpēc arī ļāvos noticēt, ka Kadafi ir teicis šādus vārdus."

Ar pilnu Kadafi runu video formātā iespējams noskatīties šeit, bet teksts angļu valodā lasāms šeit.

Kā pārliecinājās faktu pārbaudītāji no "Africa Chek", publiski nav atrodamas arī citas liecības, kas pierādītu, ka Kadafi būtu teicis tādus vārdus, kā minēts "Facebook" publicētajā ierakstā.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969. gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu. Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē daļu valsts.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērnā gada izskaņā identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!