Eiropas komisārs no Vācijas Ginters Ferhoigens aizstāv Roko Butiljoni, ko Itālija izvirzījusi ES komisāra amatam, kaut gan viņa nosodošie izteikumi par homoseksuālismu ir izraisījuši sašutuma vētru.
Ginters Ferhoigens, kurš pēdējos piecus gadus ir bijis ES paplašināšanas komisārs, intervijā žurnālam "Der Spiegel" paziņoja, ka Eiropā ikvienam ir tiesības paust savu viedokli un organizēt savu dzīvi, balsoties uz pašu noteiktām vērtībām.

"Man nekas nav pret to," teica Ferhoigens, piebilstot, ka ir svarīgi, lai Eiropas Komisijas locekļi nestādītu savas vērtības augstāk par ES noteikumiem. Itālijas pašreizējais Eiropas lietu ministrs ir licis skaidri saprast, ka tas tā būs.

"Aizvadītajos gados arī man kādreiz bija jādara lietas, kas nesaskanēja ar manu pārliecību," piebilda Ferhoigens, kurš nākamajā komisijā atbildēs par rūpniecības un konkurences jautājumiem.

Eiropas Parlamenta Pilsonisko brīvību komiteja pirmdien noraidīja Itālijas izvirzīto Eiropas lietu ministra Butiljones kandidatūru sakarā ar viņa konservatīvajiem uzskatiem par homoseksuālismu un sieviešu lomu sabiedrībā. Viņš arī teica, ka laulība pastāv tāpēc, lai sievietes radītu bērnus un vīri viņas aizsargātu. Tā bija pirmā reize, kad parlamenta komisija balso pret nominēto kandidātu.

Taču trešdien Eiropas Parlamenta līderi izvairījās no konfrontācijas Butiljones jautājujmā, un nodeva šī lēmuma pieņemšanu nākamās Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Durau-Barrozu.

Saskaņā ar ES likumiem parlamentam nav tiesību noraidīt atsevišķu komisijas locekļu kandidatūras un tas var vienīgi apstiprināt vai noraidīt visu komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!