Foto: AFP/Scanpix

"Daesh", cenšoties iedvesmot sekotājus nelieliem uzbrukumiem visā pasaulē, izmantojot sociālos medijus un propagandu, ir radikāli izmainījis terorismu, trešdien pavēstījis ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Džeimss Komijs.

Uzstājoties pretterorisma konferencē Ņujorkā, Komijs vērsa uzmanību, ka "Daesh" nav salīdzināms ar savu priekšteci – "Al Qaeda". Viņš skaidroja, ka FIB šobrīd veic vairākus simtus izmeklēšanu visos ASV štatos, kas saistīti ar "Daesh" atbalstītājiem.

Komijs atgādināja, ka "Daesh" izmanto sociālos tīklus, jo īpaši mikroblogošanas vietni "Twitter", lai sazinātos ar potenciālajiem sekotājiem ASV un citās valstīs. Tāpat "Deah" izmanto šifrētus kodus, lai sazinātos ar cilvēkiem, kas ir gatavi veikt slepkavības "Daesh" vārdā. Teroristiskā grupējuma ziņu šifrēšanas sistēma vēl joprojām ir liels izaicinājums FIB.

FIB direktors pauda pārliecību, ka tiesībaizsardzību institūcijas un tehnoloģiju uzņēmumi varētu sadarboties, lai atrisinātu radušos problēmu, neapdraudot personu privātumu. "Mēs netaisāmies salauzt internetu," uzsvēra Komijs, piebilstot, ka "mēs negrasāmies apdraudēt cilvēku drošību".

FIB direktors ar runu uzstājās divas nedēļas pēc asiņainajiem notikumiem Sanbernardīno.

Vēstīts, ka decembra sākumā slaktiņā Sanbernardīno, Kalifornijā, divi islāma radikāļi – vīrs un sieva – nogalināja 14 cilvēkus.

Apšaudē, kuru pāris 2. decembrī sarīkoja Sanbernardīno, tika noslepkavoti 14 cilvēki, bet 21 guva ievainojumus.

Ja viņu sarīkotais slaktiņš būs bijis terorakts, tad tas būs asiņainākais šāda veida uzbrukums ASV teritorijā kopš 2001. gada 11. septembra.

"Daesh" ir sagrābis plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājis tur "kalifātu" un pastrādājis neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14.novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!