Foto: Reuters/Scanpix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir uzlauzis viedtālruni "iPhone", kas piederēja vienam no terorakta sarīkotājiem Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā Sajedam Farūkam, un izbeidz tiesāšanos ar šī telefona ražotājfirmu "Apple", pirmdien paziņoja amatpersonas.

Starp federālajiem prokuroriem un "Apple" vairākas nedēļas bija notikuši tiesu darbi saistībā ar FIB prasību "Apple" palīdzēt izmeklētājiem uzlauzt Farūka darba telefonu.

"Apple", kuru atbalsta tādi tehnoloģiju gigantic kā "Google" un "Facebook", ir pret šādas palīdzības sniegšanu, jo tā radītu tālejošas sekas digitālajai drošībai un privātumam.

Šomēnes paredzēta tiesas sēde abu pušu argumentu uzklausīšanai tika atcelta pēc FIB paziņojuma, ka tam vairs nav vajadzīga "Apple" palīdzība Farūka viedtālruņa uzlaušanai.

"Mūsu lēmums izbeigt tiesvedību ir pamatots tikai ar faktu, ka ar nesen gūtu trešās puses palīdzību mēs tagad spējam uzlauzt šo "iPhone", nesabojājot informāciju telefonā," paziņoja ASV prokurore Eilīna Dekere.

Vēl nav zināms, kas palīdzēja FIB piekļūt šim viedtālrunim un kāda informācija tajā glabājās, bet ir ziņots, ka FIB var būt lūgusi kādas Izraēlas kompānijas palīdzību.

Apšaudē, kuru pērn 3.decembrī Sanbernardino pilsētā sarīkoja Sajeds Farūks un viņa sieva Tašfīna Malika, tika nogalināti 14 cilvēki. Šāvēji mēģināja aizbēgt, bet tika nogalināti apšaudē ar policistiem, kas viņus vajāja.

Tiesa Losandželosā februārī nolēma, ka "Apple" ir jāsniedz tehniska palīdzība FIB centienos piekļūt informācijai Farūka viedtālrunī.

FIB izmeklētāji ir pārliecināti, ka Farūka telefonā ir ļoti svarīga informācija, bet tai nav iespējams piekļūt, nezinot paroli. Pēc 10 neveiksmīgiem paroles ievadīšanas mēģinājumiem visa telefonā esošā informācija tiktu automātiski izdzēsta.

Drošības sistēma ir izveidota tā, ka pat paši "Apple" speciālisti nevar iegūt pieeju šai informācijai, tāpēc izmeklētāji lūdza viņus nevis sameklēt paroli, bet vienkārši atvieglot šo procesu, uzrakstot programmatūru, kas ļautu izmeklētājiem apiet "iPhone" iebūvēto drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!