Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja ir atbildīga par postošo kiberuzbrukumu kinostudijai "Sony Pictures", paziņojis ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB), brīdinot, ka vainīgie tiks notverti un par nodarīto samaksās.

"Šādas iebiedējošas darbības ir ārpus jebkādas pieņemamas valsts uzvedības," paziņoja FIB, piebilstot, ka tā "identificēs, vajās un liks samaksāt indivīdiem, organizācijām vai valstīm, kuras izmanto kiberuzbrukumus, lai apdraudētu ASV vai tās intereses."

Uzbrukuma rezultātā kinostudija atcēlusi filmas "Intervija" (The Interview) pirmizrādi, kuras centrā ir divi žurnālisti, kuriem dots uzdevums noslepkavot Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Atsaucoties uz 2001.gada 11.septembrī notikušajiem teroraktiem, hakeri draudējuši sarīkot teroraktus kinoteātros, kas izrādīs filmu.

Jau 24.novembrī hakeri sāka tīmeklī publicēt sensitīvu un dažkārt apkaunojušu uzņēmuma informāciju, sākot no algu sarakstiem un beidzot e-pastiem, kuros vadošie darbinieki šķendējas par studijas zvaigznēm.

"Mēs esam ļoti noraizējušies par šī uzbrukuma iznīcinošo dabu privātajam sektoram un pilsoņiem, kas tur strādā," norādīja FIB.

Kā ziņu aģentūrai AFP norādīja kāds avots "Sony", studija ir pārliecināta, ka uzbrukumos vainojama Phenjana.

"Mēs nezinām, bet tā izskatās," apstiprināja kāds FIB avots, piebilstot, ka uzbrukumā izmantota ļaunprogrammatūra, kas tūkstošiem "Sony Pictures" datorus padarīja nelietojamus, piespiežot kinostudiju pārtraukt darbību tiešsaitē. "FIB tagad ir pietiekoši daudz informācijas, lai secinātu, ka vainīga ir Ziemeļkorejas valdība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!