Foto: AP/Scanpix
Kubas bijušais līderis Fidels Kastro valsts medijos publicējis rakstu, kurā sauc par meliem baumas par to, ka viņš atrodas uz nāves gultas, vēsta raidsabiedrība BBC. 

86 gadus vecais Kastro rakstā kritizē starptautisko mediju “melus”. Kastro apgalvo, ka viņa veselības stāvoklis ir labs un viņš pat neatceras, kad pēdējo reizi būtu piedzīvojis galvassāpes. Bijušais līderis nodarbojas ar rakstīšanu un pētniecību, bet no sabiedriskās dzīves nolēmis atkāpties, jo “tas noteikti nav mans uzdevums aizņemt mūsu laikrakstu lapaspuses”.

Lai apliecinātu, ka ir sveiks un vesels, Kastro medijos izplatījis savas fotogrāfijas, kuras uzņēmis viņa dēls. Tajās Kastro redzams ārpus telpām un ar platmali galvā. Dažās fotogrāfijās Kastro lasa Komunistiskās partijas laikraksta “Granma” piektdienas numuru, vēsta BBC.


Baumas par Kastro veselību klejo ik pa laikam kopš 2006. gada, kad prezidentūru pārņēma līdera jaunākais brālis Rauls. Pēdējo reizi fotogrāfijas, kurās redzams Kastro, publiski izplatītas martā, kad bijušais prezidents tikās ar Romas pāvestu Benediktu XVI. Mēnešiem ilgā Kastro neparādīšanās publiskajā telpā veicināja baumu rašanos, ka līderis ir smagi slims, vai pat miris.

Sestdien Havanā Kastro ticies ar Venecuēlas politiķi, apspriežot dažādus jautājumus. To, ka sestdien piecas stundas klātienē ir runājis ar 86 gadus veco Kastro, apstiprina Venecuēlas bijušais viceprezidents Elias Haua. Venecuēlas politiķis, kurš bija viceprezidents līdz oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, žurnālistiem pat parādījis fotogrāfiju no tikšanās ar Kastro.

Haua pēc tikšanās apgalvo, ka Kastro ir “labā formā”. “Mēs piecas stundas runājām par lauksaimniecību, vēsturi, starptautisko politiku, un, labi, Fidels jūtas labi,” pastāstīja Haua. Pēc tikšanās Kastro pat pavadījis politiķi uz viesnīcu “Nacional”.

Viesnīcas direktors Antonio Martinezs to apliecina, norādot, ka Kastro izskatījies laimīgs, visu laiku smaidījis un daudz runājis.

BBC norāda, ka Kastro gan nav klātienē nodevis savu balsi sestdien notikušajās vēlēšanās. Vēlēšanu biļetenu Kastro aizpildījis mājās un tas viņa vārdā tika nogādāts vēlēšanu iecirknī.

Fidels Kastro ir Kubas politiķis un revolucionārs, bijušais Kubas prezidents. Kastro pasaules atpazīstamību ieguva, kad 1959. gadā viņa vadītā revolūcija gāza Kubas diktatoru Fulhensio Batistas valdību. Fidels Kastro padarīja Kubu par pirmo sociālistisko valsti rietumu puslodē.

2006. gadā pēc operācijas Kastro pazuda no publiskās telpas, bet prezidenta pienākumus sāka pildīt viņa brālis Rauls. 2008. gadā Fidels oficiāli nodeva varu Raulam, kurš joprojām vada valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!