Foto: AP/Scanpix

Francijas konservatīvo prezidenta amata kandidāts Fransuā Fijons piektdien aicināja savus piekritējus iziet ielās, lai atbalstītu viņa skandālu mākto kandidatūru, pieaugot spekulācijām, ka viņa pārstāvētā Republikāņu partija varētu izlemt atbalstīt citu kandidātu.

Fijons turpina zaudēt atbalstu. ņemot vērā apsūdzības par dzīvesbiedres viltus nodarbināšanu.

Francijas nelielā centriskā partija Demokrātu un neatkarīgo savienība (UDI) atsaukusi Fijonam izteikto atbalstu.

Fijona vēlēšanu kampaņu pametis viņa preses pārstāvis Tjerī Solere. Fijona kampaņu pametuši arī trīs Republikāņu partijas likumdevēji un kampaņas kasieris.

Arī bijusī ģimenes lietu un sociālās vienotības ministre Nadina Morano, kura līdz šim atbalstīja Fijonu, piektdien mainīja savu nostāju un aicināja Fijonu izstāties no cīņas par prezidenta amatu.

Laikraksta "Liberation" informācija liecina, ka kopumā Fijonu pametuši jau 100 labējā spārna un centriskie politiķi.

Reaģējot uz to, Fijons ir vērsies pie sabiedrības, aicinot uz demonstrāciju svētdien Parīzes centrā.

"Mūs vērtēs divtūkstoš gadu vēsture," videopaziņojumā brīdināja konservatīvo kandidāts, piebilstot, ka viņa sāncenši uz prezidenta krēslu nespēj piedāvāt "neko tādu, kas, manuprāt, spētu atjaunot Francijas spēku".

Mītiņu, ko pirms divām dienām izsludināja Fijona atbalstītāji, ir kritizējis Francijas prezidents Fransuā Olands, kā arī konservatīvie, kas bažījas, ka tas var izskatīties kā protests pret tiesu varu.

Tikmēr Fijona vietā kā konservatīvo kandidāts varētu būt gatavs stāties bijušais Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē, piektdien atklāja kāds avots no Žipē tuvāko cilvēku loka.

Jau vēstīts, ka pret Fijonu celtās apsūdzības par dzīvesbiedres viltus nodarbināšanu parlamentā, un policija ceturtdien veica kratīšanu Fijona mājās Parīzē.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 23. aprīlī, bet otrā kārta paredzēta 7. maijā.

Vēl gada sākumā pēc uzvaras priekšvēlēšanās Fijons atradās līderpozīcijās, taču izceļoties skandālam, viņa pozīcijas tikušas stipri iedragātas, uz aptaujas liecina, ka viņam vairs nav cerību iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā, kurā, visticamāk, sastapsies galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna un centristu kandidāts Emanuels Makrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!