Foto: AP/Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte otrdien izsludinājis karastāvokli Mindanao reģionā, valsts dienvidos, kur drošības spēki cīnās ar "Daesh" ("Islāma valsts") sabiedrotajiem kaujiniekiem, pavēstīja valsts galvas pārstāvis sakariem ar presi.

"Duterte plkst.22 pēc Manilas laika visā Mindanao salā izsludinājis karastāvokli," brīfingā, kas televīzijā tika pārraidīts no Maskavas, kur Duterte atrodas vizītē, sacīja Ernesto Abelja. Karastāvoklis būs spēkā 60 dienas.

Mindanao reģionā ietilpst liela sala ar tādu pašu nosaukumu, kā arī vairākas nelielas salas. Reģions ir aptuveni trešdaļa no Filipīnu teritorijas.

Abelja vēlāk precizēja, ka karastāvoklis izsludināts visā reģionā.

Duterte noslēgs vizīti Maskavā agrāk nekā plānots un atgriezīsies Filipīnās, piebilda prezidenta pārstāvis.

Drošības spēkiem otrdien Maravi - Mindanao salas pilsētā ar 200 000 iedzīvotāju - izraisījušās sadursmes ar vairākiem desmitiem kaujinieku. Vismaz viens policists zaudējis dzīvību.

Sadursmes sākās, kad drošības spēki iebruka mājā, kurā, kā uzskatīja likumsargi, slēpies cilvēku nolaupīšanas bandas "Abu Sayyaf" barvedis un "Islāma valsts" Filipīnu līderis Isnilons Hapilons.

Drošības analītiķi uzskata, ka Hapilons cenšas apvienot Filipīnu kaujinieku grupējumus, kas zvērējuši lojalitāti "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!