Foto: AFP/Scanpix/LETA
Filipīnu jūrā atrasts 1945. gadā japāņu torpēdu nogremdētais ASV karakuģis "Indianapolis", paziņojis datorprogrammatūras kompānijas "Microsoft" līdzdibinātājs Pols Alens, kas vada nogrimušā kuģa meklēšanas ekspedīciju.

"Mēs esam noskaidrojuši ASV karakuģa "Indianapolis" atrašanās vietu 5500 metru dziļumā," teikts Alena paziņojumā.

Nogrimušo karakuģi bija devusies meklēt Alena vadīta 13 entuziastu grupa ar viņam piederošo pētniecības kuģi "Petrel".

Uz kreisera "Indianapolis" atradās 1197 kara jūrnieki un jūras kājnieki, kad 1945. gada 30. jūlijā Filipīnu jūrā tam trāpīja no Japānas zemūdenes raidītas divas torpēdas. Pirms nogremdēšanas kuģis bija nogādājis ASV jūras spēku bāzē Tinianā, Ziemeļmariānu salās, daļas atombumbai, kas tika nomesta uz Japānas pilsētu Hirosimu.

"Indianapolis" nogrima 12 minūšu laikā. Pēc nogrimšanas palika dzīvi apmēram 800 cilvēki, no kuriem daudziem bija tikai glābšanas vestes. Tomēr, kad piecas dienas vēlāk ieradās glābēji, viņi atrada tikai 316 izdzīvojušos. Pārējie bija gājuši bojā noslīkstot, no slāpēm vai haizivju uzbrukumos. Pašlaik vēl ir dzīvi 22 "Indianapolis" nogrimšanā izdzīvojušie.

Pavisam pēc "Indianapolis" nogrimšanas gāja bojā 881 cilvēks, un tas ir lielākais bojāgājušo skaits vienā kuģa nogrimšanas reizē ASV jūras spēku vēsturē.

ASV jūras spēki paziņojuši, ka "Indianapolis" joprojām ir to īpašums, tāpēc brīva piekļuve kuģa vrakam nav atļauta un vraka precīza atrašanās vieta netiks publiskota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!