Filipīnu prezidente Glorija Makapagala Arojo pirmdien paziņoja, ka viņa devusi rīkojumu bruņotajiem spēkiem uzsākt "totālu karu" pret musulmaņu kaujinieku grupu "Abu Sayyaf", kas draud nogalināt ASV ķīlnieku.
"Šodien es liku uzsākt totālu karu pret "Abu Sayyaf"," preses konferencē pavēstīja Arojo.

"Viņi tiks iznīcināti," viņa atbildēja uz jautājumu, kāda būtu valdības reakcija, ja nemiernieki izpildītu savus draudus un nocirstu galvu 24 gadus vecajam amerikānim Džefrijam Šilingam, un to uzdāvinātu Arojo kā dzimšanas dienas dāvanu. Viņa brīdināja "Abu Sayyaf" neko ļaunu nenodarīt ķīlniekam.

Arojo, kura ceturtdien kļūs 53 gadus veca, jau agrāk atteicās no sarunām ar "Abu Sayyaf" par Šilinga atbrīvošanu. Sarunas par Šilinga atbrīvošanu pārtrūka pagājušajā gadā, kad nemiernieki pieprasīja izpirkuma maksu 10 miljonu ASV dolāru apmērā un karaspēks uzsāka plašu militāru ofensīvu pret ekstrēmistiem, kuri pagājušā gada aprīlī Malaizijas Sipandanas salas kūrortā nolaupīja 21 cilvēku.

Izņemot filipīniešu niršanas instruktoru Rolandu Ullahu, visi pārējie ķīlnieki tika atbrīvoti augustā un septembrī pret vairāk nekā 17,5 miljoniem ASV dolāru, ko, kā tiek uzskatīts, samaksāja Lībija.

Pagājušajā gadā "Abu Sayyaf" grupējums nocirta galvas diviem filipīniešu ķīlniekiem tuvējā Basilanas salas provincē, arī kā dzimšanas dienas dāvanu gāztajam Filipīnu prezidentam Džozefam Estradam.

Valdība sākotnēji neticēja "Abu Sayyaf" apgalvojumiem, bet karavīri vēlāk atrada divu vīriešu skolotāju ķermeņus bez galvām. Šie skolotāji bija to 50 ķīlnieku, galvenokārt bērnu, vidū, kas tika sagūstīti divās skolās Basilanā.

Ekstrēmisti jau vairākas reizes ir draudējuši nogalināt Šilingu, kuru viņi apsūdz par spiegošanu ASV labā, taču līdz šim viņi savus draudus nav izpildījuši.

"Abu Sayyaf" ir viens no diviem vardarbīgākajiem Filipīnu musulmaņu nemiernieku bruņotajiem grupējumiem, kas cīnās par neatkarīgas islamiskas valsts izveidošanu Filipīnu dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!