Foto: AFP/Scanpix/LETA
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte paziņojis, ka nogalinās savu dēlu, ja apstiprināsies pret viņu celtās apsūdzības par narkotiku kontrabandu, vēsta medijs "The Guardian".

42 gadus vecais Paulo Duterte (attēlā zemāk) šomēnes stājās senāta priekšā, noliedzot opozīcijas politiķu apsūdzības, ka viņš ir Ķīnas grupējuma biedrs un palīdz Filipīnās ievest metamfetamīnu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan prezidents Duterte atturējās runāt par konkrētajām apsūdzībām, viņš medijiem vēlreiz atkārtoja pērn vēlēšanu kampaņā solīto – neviens no viņa bērniem nav saistīts ar narkotiku kontrabandu, bet viņi tiktu bargi sodīti, ja būtu.

"Jau iepriekš teicu, ka mans spriedums ir – ja mani bērni būs saistīti ar narkotikām, viņi tiks nogalināti, lai cilvēkiem vairs nebūtu ko pārmest," trešdien paziņoja Duterte. "Tāpēc es pateicu Paulo – mana pavēle ir tevi nogalināt, ja tevi pieķers. Un es aizstāvēšu policistus, kas tevi nogalinās."

Pērn 72 gadus vecais Duterte pārliecinoši triumfēja Filipīnu prezidenta vēlēšanās, solot atjaunot 2006. gadā aizliegto nāvessodu un pavēlēt drošības spēkiem nošaut organizētos noziedzniekus un noziegumos aizdomās turētos, kas vardarbīgi pretosies aizturēšanai. Duterte apņēmās izskaust narkotikas no Filipīnām, apņemoties nogalināt līdz pat 100 tūkstošiem kontrabandistu un atkarīgo, atgādina "The Guardian".

Dutertes pērn uzsāktais karš pret narkotikām ir prasījis vairāku tūkstošu cilvēku dzīvību, kā arī izpelnījies starptautisku kritiku par augsto upuru skaitu. Valdība aplēsusi, ka kopš Dutertes stāšanās prezidenta amatā 2016. gada 26. jūlijā policijas operācijās ir nogalināti vairāk nekā 3800 narkotiku tirdzniecībā iesaistītie cilvēki.

Ceturtdien Filipīnās ielās izgāja tūkstošiem prezidenta kritiķu un atbalstītāju. Policistiem bija jāgādā par kārtības uzturēšanu, kamēr protestētāji Manilā devās vairākos gājienus, atzīmējot 45. gadadienu kopš bijušais prezidents Ferdinands Markoss valstī izsludināja kara stāvokli.

"Mūsu valsts pārvēršas par kapsētu. Cilvēki katru dienu tiek nogalināti un mums katru dienu mirušie ir jāapglabā. Gluži tāpat kā Markosa laikā," pauda pret Duterti noskaņoto protestētāju līderis Pedro Gonzaless.

Taču arī Dutertes atbalstītāju rindas bija plaši pārstāvētas, uzsver "The Guardian". Tas liecina par prezidenta popularitāti, kurš daudzus filipīniešus pārliecina ar savu harizmātisko "anti-establišmenta" tēlu, kas ļauj apkarot noziedzību un korupciju.

Būdams prezidents, Duterte ir paudis, ka būtu "priecīgs nokaut" trīs miljonus narkotiku atkarīgo. Tāpat viņš izteicies, ka narkotiku karā nošautie bērni ir vien nelieli bojājumi. Vienlaikus Duterte uzsver, ka nekad nav uzdevis policijai rīkoties pretlikumīgi, ļaujot likumsargiem nogalināt tikai pašaizsardzības nolūkos.

Cilvēktiesību aktīvisti vaino Filipīnu policiju par ārpustiesas slepkavībām un peļņas gūšanu no šādas rīcības. Duterte janvārī apturēja narkotiku reidus, solot attīrīt policijas rindas un reorganizēt narkotiku apkarošanas vienības. Martā Dutertes karš pret narkotikām Filipīnās atsākās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!