Foto: Sputnik/Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte sestdien tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuru viņš dēvē par savu "varoni", un sarunās ar viņu sūrojās par ASV "liekulību", "iebiedēšanu" un kariem ārvalstīs.

Duterte, kurš publiski paudis apbrīnu par Putinu, sacīja, ka Aukstais karš bija nošķīris viņu valstis, jo bijusī ASV kolonija Filipīnas tika vēsturiski identificēta ar Rietumiem. Situācija gan ir mainījusies pēc tam, kad Duterte jūnijā stājās prezidenta amatā.

Duterte ir vērsies pret Filipīnu vēsturisko militāro aliansi ar ASV, atkārtoti sakot, ka viņš virzās Ķīnas un Krievijas virzienā, īstenojot neatkarīgu ārpolitiku.

"Pēdējā laikā es esmu redzējis, kā daudzas no šīm Rietumu valstīm iebiedē mazās valstis. Un ne jau tas vien, tās ir tik ļoti liekulīgas," teica Durerte 45 minūšu ilgās tikšanās laikā Peru galvaspilsētā Limā, kur notiek Āzijas-Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības (APEC) samits.

"Un tās šķiet sākam karu, bet baidās karot. Tieši tas nav kārtībā ar Ameriku un pārējiem. Tie ir karojuši tik daudzās vietās - Vjetnamā, Afganistānā un Irākā," sacīja Filipīnu prezidents.

Duterte arī teica, ka ASV bija "piespiedušas" Filipīnas sūtīt karavīrus uz ASV kariem Vjetnamā un Irākā.

Kad Filipīnas izveda savus karavīrus no Irākas, lai netiktu īstenoti draudi par galvas nogriešanu tur nolaupītam filipīnietim, Vašingtona "radīja mums grūtības", sacīja Duterte.

Viņš arī teica, ka Filipīnas ilgojas "būt par daļu no Eiropas, sevišķi pasaules tirdzniecībā".

Duterte oktobrī paziņoja, ka viņa "mīļākais varonis ir Putins". Filipīnu prezidents arī teica, ka viņam ar Putinu ir kopīga kaislība uz šaujamieročiem un sievietēm.

Par Dutertes aizskarošo vārdisko uzbrukumu iecienītiem mērķiem ir kļuvuši ASV prezidents Baraks Obama, kuru viņš nosaucis par "maukas dēlu", ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns un Eiropas Savienība.

Visi šie trīs mērķi ir pauduši bažas par Dutertes skarbo politiku pret narkotiku tirdzniecību, uzskatot, ka šī politika pārkāpj cilvēktiesības un taisnīgas tiesas principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!