Foto: Reuters/Scanpix
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte svētdien publiski apvainojis vairāk nekā 150 tiesnešus, pilsētu mērus, likumdevējus, policistus un militārpersonas par saistību ar nelegālo narkotiku tirdzniecību un pavēlējis viņiem pakļauties izmeklēšanai, vēsta aģentūra "Associated Press".

Duterte no dienesta atstādināja visas aizdomās turētās militārpersonas un policistus. Viņš atsaucis apsardzi ar narkotiku tirdzniecību saistītajiem deputātiem, kā arī anulējis visu iesaistīto personu licenci nēsāt šaujamieročus. Maijā par prezidentu kļuvušā Dutertes paziņojumu pārraidīja nacionālā televīzija. Savu lēmumu viņš nosauca par asiņainu karu pret valstī izplatījušos "pandēmiju".

Sarakstu ar nelikumīgajās darbībās iesaistītajām personām prezidentam nodevuši armijas un policijas darbinieki. Duterte skaidroja, ka viņš nevar ne apstiprināt, ne noliegt informācijas patiesumu, taču viņam esot pienākums sabiedrībai parādīt par cik samilzušu ir kļuvusi narkotiku problēma valstī.

"Jūs mani nevarat apturēt un man nav bail, ka es, iespējams, attapšos cietumā," stāstīja Duterte.

Dutartes rīcībā nonākušo sarakstu ir apstiprinājušas autoritātes, taču tajā nav atrodamas detaļas par apsūdzēto pārkāpumiem, kā arī nav uzrādīta tieša saistība ar narkotiku tirdzniecību, raksta "Associated Press".

Filipīnu prezidents īsajā valdīšanas laikā jau izpelnījies skarba likumpārkāpēju ķērāja reputāciju. Kopš Duterte ir pieteicis karu narkotikām, nogalināti jau vairāk nekā 400 aizdomās turēti dīleri un vairāk nekā 4400 arestēti. Savukārt vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku labprātīgi padevušies varasiestādēm, lai izvairītos no nāvessoda.

Asiņainā izrēķināšanās ar apsūdzētajiem ir radījusi bažas cilvēktiesību aktīvistu vidū, kā arī valsts Romas Katoļu baznīcas pārstāvjos. Taču Duterte visus viņam adresētos pārmetumus ir noraidījis un atklāti draudējis nogalināt aizdomās turētos, kā arī aizstāvēt likumsargus, kuriem par nodarīto varētu draudēt tiesas prāvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!