Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Laikā, kad Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro saskaras ar virkni izaicinājumu, kas var novest pie režīma maiņas, Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām ir viens no galvenajiem Maduro atbalstītājiem. Vašingtonā bāzētais institūts "James Foundation" apkopojis četrus iemeslus, kādēļ Kremlis tik ļoti atbalsta grūtībās nonākušo Venecuēlas prezidentu.

Putinam nepatīk revolūcijas

Putinu ar pasaules autoritārajiem līderiem, piemēram, Maduro vai Ziemeļkorejas tirānu Kimu Čenunu nesaista personīgas simpātijas. Tā vietā Kremļa atbalsts šiem valstu vadītājiem ir balstīts uz uzstādījumu, ka varas maiņa nevar notikt plašu protestu uz ielām dēļ.

Aizvadītā gada pavasarī pēc protestiem, kuros iesaistījās liels skaits valsts iedzīvotāju, Armēnijā varu pārņēma Nikols Pašinjans. Lai gan arī pēc varas maiņas Armēnija joprojām ir nelokāma Krievijas sabiedrotā, Putins pret Pašinjana valdību izjūt dziļu aizvainojumu, atzīmē institūts.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Finansiālās intereses

Krievija Venecuēlas naftas sektorā investējusi aptuveni 15 miljardus eiro. Krievijas naftas uzņēmums "Rosneft" Venecuēlas naftas firmai "PDVSA" sniedzis kredītu 5,7 miljardu eiro apmērā un no šīs firmas joprojām pieņem maksājumus naftā. Iegūtā nauda un naftas apjoms "Rosneft" nav pārāk nozīmīgs, taču tas ir ļoti svarīgs uzņēmuma vadītājam - Kremļa aprindās ietekmīgajam Igoram Sečinam. Sečins iepriekš Venecuēlu pasludinājis par svarīgu "Rosneft" partneri un tagad nedrīkst to zaudēt.

Maduro režīma krišana un Venecuēlas naftas industrijas atvēršanās Rietumu investīcijām radītu lielus draudus Krievijas naftas interesēm – naftas cenas varētu kristies un tas atstātu negatīvu iespaidu uz Krievijas budžetu.

Krievija spēlē 'globālu spēku'

Venecuēla kļuvusi par vienu no valstīm, kurā Krievija izrāda savu spēku globālā mērogā.

Abas valstis sadarbojas arī militārajā sfērā. Decembrī divi Krievijas "Tu-160" bumbvedēji ieradās Venecuēlā. Venecuēlā nogādāti arī vairāki Krievijas militārie lidaparāti, tostarp "Mi-37" helikopteri un "Su-30MK2" iznīcinātāji.

Tāpat aizvadīto nedēļu laikā pastiprinājušās aizdomas, ka Venecuēlā atrodas Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki. Šīs bažas veicinājuši vairāki neplānoti lidojumi uz Karakasu. Tie analītiķiem liek domāt, ka šajos reisos atradušies militārā grupējuma dalībnieki. Kā ziņo avoti, "Vagner" kaujinieki ieradušies Venecuēlā, lai stiprinātu prezidenta Maduro apsardzi.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija spēkojas ar Ķīnu

Krievija nav vienīgā valsts, kas atbalsta Maduro režīmu kopš politiskās krīzes sākuma Latīņamerikas valstī. Arī Ķīna Maduro turpina sniegt atbalstu, tomēr darījusi to mazliet pragmatiskāk, nekā Maskava. Piemēram, Ķīna nav kritizējusi ASV par spiediena izdarīšanu uz Maduro.

Ķīnu galvenokārt uztrauc Venecuēlas ekonomiskais stāvoklis. Pekina vēlas, lai Venecuēla ražotu vairāk naftas un ir gatava sadarboties ar Rietumu investoriem. Savukārt Krievija labprātāk vēlētos paildzinātu krīzi Venecuēlā, raksta "James Foundation" pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!