Investoriem karš jau ir beidzies - uzmanība atkal ir pievērsta pašmāju ekonomikas stāvoklim un tā izaugsmes iespējām, tā uzskata ASV telekompānijas "CNN "Money"" finanšu analītiķi.
Kā rādītājs ASV finanšu tirgus tendencēs tiek ņemtas vērā gaidāmās kompāniju finanšu atskaišu rezultātu prognozes, kuras pagaidām nav daudzsološas. Kompānijas no dažādām tautsaimniecības jomām publisko brīdinājumus par plānoto rādītāju nesasniegšanu. To līdz šim jau izdarījušas "RF Micro Devices" (RFMD), "Mead Westvaco", "MotherWorks", "Arch Coal" (ACI), "See Beyond" un "Nautilus Group" (NLS).

Starp ASV fondu tirgus rūpnieciskā sektora akciju indeksa "Dow Jones Industrial Average" saraksta 30 kompānijām 14 akciju cenas cēlās. Ieguvēju kompāniju priekšgalā atradās "Altria" (MO) ar 3,4% akciju cenas pieaugumu. Uzņēmums gan turpina apjomīgos tiesu darbus saistībā ar savu tabakas biznesu. Akciju cena pieauga arī "Microsoft" (MSFT), "Citigroup" (C), "General Electric" (GE), "J.P. Morgan Chase" (JPM) un "AT&T" (T).

Tikmēr negatīvus rezultātus uzrādīja "Hewlett-Packard" (HPQ) akciju cena, arī "Disney" (DIS), "General Motors" (GM), "DuPont" (DD), "American Express" (AXP), "Intel" (INTC) un "Exxon Mobil" (XOM). Pusvadītāju sektora indekss ievērojami samazinājās, ko ietekmēja "RF Micro Devices" un "Microchip" brīdinājumi. "PHLX Semiconductor" indekss (SOX) krita par 3,7%. Arī aviolīniju sektora indekss (XAL) zaudēja 3,3% pēc tam, kad "Delta Air Lines" (DEL) izziņoja maršrutu izpārdošanu. DEL akciju cena nokrita par 5,8%.

Ievērojami kritās arī "American Airlines" māteskompānijas "AMR Corporation" (AMR) un "Continental Airlines" (CAL) akciju cena - attiecīgi par 15% un 3,5%.

Pievēršoties ekonomiskajiem rādītājiem, statistiskās kompānijas "Conference Board" veiktajā aptaujā atklājies, ka kompāniju vadītāju ticība ASV ekonomiskajai attīstībai ir mazinājusies.

Kaut arī 2002.gada beigās šo noskaņojumu raksturojošais indekss bija pakāpies līdz 58 punktiem, šogad pirmajā ceturksnī tas ir noslīdējis līdz 53 punktiem jeb samazinājies par 9%. Rezultātā ir palielinājies bezdarba līmeņa pieauguma risks, uzskata finanšu eksperti.

"Dow Jones Industrial Average" indekss vakar noslēdzās ar 0,02% kritumu, salīdzinot ar pirmdienas tirdzniecības sesijas rezultātu, un palika pie 8298,92 punktu atzīmes. Tehnoloģiskā sektora uzņēmumu akciju indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,47% un noslēdzās ar 1382,94 punktu vērtību. Savukārt "Standard&Poor's 500" indekss samazinājās par 0,19%, "Diamonds Trust" indekss "DIA" palielinājās par 0,33%, "QQQ" indekss nokritās par 0,11%, "IVV" indekss samazinājās par 0,05%.

Kā atzīst aģentūras "Reuters" finanšu analītiķis Naidžels Stefensons, akciju cenas krīt arī Eiropā un Āzijā, jo investori beidzot lielāku uzmanību sāk pievērst ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!