Inflācija Lietuvā pēdējos deviņos mēnešos bijusi atbilstoša eiro ieviešanas kritērijam, trešdien paziņoja Lietuvas Finanšu ministrija.
Pēdējos deviņos mēnešos līdz šā gada februārim vidējā inflācija Lietuvā bijusi 2,55% jeb zemāka par attiecīgo Eiropas Savienības (ES) atskaites vērtību. Savu paziņojumu Lietuva balstījusi uz ES statistikas biroja "Eurostat" datiem.

Lai iestātos eirozonā, Lietuvai jāizpilda tā sauktie Māstrihtas kritēriji, kas, starp citu, paredz, ka inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Pēdējos deviņos mēnešos līdz februārim šīs valstis ar viszemāko inflāciju bija Polija, Somija un Zviedrija un vidējā inflācija šajās valstīs bija 1,12%. Līdz ar to maksimālais inflācijas rādītājs, ar kuru iespējams pievienoties eirozonai, ir 2,62%.

Kā ziņots, Igaunija, Lietuva un Slovēnija kā pirmās no jaunajām ES dalībvalstīm plānojušas pievienoties eirozonai 2007.gada 1.janvārī.

Visas desmit valstis, kas ES iestājās 2004.gada maijā, arī apņēmušās pievienoties eirozonai.

Pēc pirmajām trīs eirozonas kandidātvalstīm Latvija, Kipra un Malta eiro plāno ieviest 2008.gadā, bet Slovākija - 2009.gadā. Čehija, Ungārija un Polija eiro gatavojas ieviest 2010.gadā.

Lai ieviestu eiro, jaunajām ES valstīm vismaz divus gadus jābūt piemērojušām Eiropas valūtas kursa mehānismu II, kas pieļauj nacionālo valūtu svārstības pret eiro ne vairāk kā 15% robežās.

Lai iestātos eirozonā, ir jāizpilda arī tā sauktie Māstrihtas kritēriji. Tie paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no IKP, valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk kā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Kā ziņots, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pagājušajā mēnesī brīdināja, ka Lietuvai inflācijas dēļ var neizdoties pievienoties eirozonai 2007.gadā.

"2005.gadā ārējie satricinājumi, administratīvi noteiktās cenas un iekšējā pieprasījuma spiediens sekmēja inflācijas kāpumu, kura dēļ var nākties atlikt eiro ieviešanu," bija teikts fonda ziņojumā. Vienlaikus tajā prognozēts, ka Lietuvas fiskālā politika, kā arī tirdzniecības un finansiālā integrācija Eiropā noritēs saskaņā ar līdzšinējo kursu.

Brīdinājumu par pārāk augsto inflāciju Lietuvai izteikusi arī Eiropas Komisija (EK). Oktobrī EK sniegs ziņojumu, vai Lietuva un Igaunija ir gatavas ieviest eiro nākamā gada sākumā. Arī Igaunija ir brīdināta, ka eiro ieviešana galvenokārt augstās inflācijas dēļ var notikt vēlāk, nekā plānots. EK ziņojums par Slovēniju tiks sniegts agrāk - šā gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!