Igaunijas finansu ministrs Sīms Kallass iejaucies konfliktā par Igaunijas televīzijas (ETV) finansēšanas problēmām un Eirovīzijas konkursa organizēšanu un apliecinājis, ka Igaunija nekādā gadījumā neatteiksies no starptautiskā dziesmu konkursa organizēšanas.
Cik tas būšot atkarīgs no Finansu ministrijas, Igaunija savu apņemšanos izpildīšot, sacīja Kallass. Viņš arī uzsvēra, ka ETV izmanto Eirovīzijas jautājumu, lai šantažētu valdību.

Situācijas atrisinājumu meklējumos iesaistījusies arī Igaunijas prezidenta administrācija, izsludinot sabiedrisku līdzekļu vākšanas kampaņu populārā dziesmu konkursa organizēšanas finansēšanai. Potenciālajiem ziedotājiem dota iespēja pārskaitīt naudu uz prezidenta kultūras fonda "Hansapank" kontu.

Kā zināms, ETV valdes priekšsēdētājs Āre Urms otrdien pavēstīja, ka sabiedriskais telekanāls nolēmis atteikties no nākamā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa organizēšanas, un piedraudēja pēc mēneša pārtraukt raidīt, kā iemeslu minot Igaunijas valdības atteikumu garantēt 45 miljonu Igaunijas kronu (1,6 miljonu latu) aizdevumu. Valdība piekrita garantēt tikai aizdevumu 37 miljonu kronu apmērā, turklāt kā noteikumu izvirzot ETV un Igaunijas radio apvienošanos.

Igaunijas raidorganizāciju padome tomēr nevēlas pieprasīt Urma atkāpšanos, jo vairākums tās locekļu ETV vadītāja soli uzskata par pamatotu.

Urms tomēr tiek kritizēts par bezatbildīga paziņojuma izteikšanu, kas jau pievērsis Eiropas raidorganizāciju savienības (EBU) uzmanību. EBU pārstāvis Deivids Lūiss sacījis laikrakstam "Postimees", ka dziesmu konkurss nav saistāms ar televīzijas kanāla finansēšanu. Viņš informēja, ka EBU šo jautājumu apspriedīs ar Igaunijas valdību. "EBU interesē tikai tas, vai Igaunija, tātad ETV, rīkos vai nerīkos Eirovīzijas konkursu," sacīja Lūiss.

EBU ģenerālsekretārs Žans Bernārs Minhs savukārt izteicies, ka ETV tiks aizliegts rīkot konkursu tikai tad, ja telekanāls nespēs izpildīt savas finansiālās saistības ar EBU. Minhs uzskata, ka ETV ir tiesīga lūgt valdības atbalstu, un būtu savādi, ja tiktu finansēts tikai Eirovīzijas konkurss, ignorējot citas telekanāla vajadzības.

Tikmēr televīzijas kanāls TV3 jau ir nosūtījis EBU paziņojumu, kurā apliecina gatavību izskatīt jautājumu par Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkošanu, ja kaut kādu iemeslu dēļ rastos šaubas par ETV gatavību sarīkot šo pasākumu.

TV3 vadība, kas trešdien pieņēma šādu lēmumu ārkārtas apspriedē, ņēmusi vērā pieredzi, ko telekanāls guvis, kā līdzvērtīgs partneris piedaloties lielos starptautiskos projektos, konkrēti, plašākajā projektā televīzijas vēsturē "2000 šodien". TV3 lēmumu atbalstījusi visa mediju koncerna MTG televīzijas grupa "Viasat".

Sākotnēji ETV lūdza valdībai finansējumu 77 miljonu kronu apmērā, taču piektdien telekanāls ar Finansu ministriju vienojās tikai par 30 līdz 40 miljoniem kronu. Turklāt Finansu ministrija iestājas pret to, ka Igaunijas valdība garantētu kredītu.

Igaunijas valdība apņēmās garantēt 37 miljonu kronu aizdevumu tikai ar noteikumu, ka Kultūras, Tieslietu un Finansu ministrijām vispirms ir jāizstrādā likumprojekts par ETV un Igaunijas radio apvienošanu, izveidojot vienotu sabiedrisku raidorganizāciju. Otrs noteikums attiecas uz vienošanās izstrādāšanu par valsts budžeta asignējumu izmantošanu. Urms šo lēmumu nekavējoties asi kritizēja, jo "to nevar izdarīt nedēļas laikā". Viņš raksturoja valdības lēmumu kā demagoģisku, norādot, ka ETV un Igaunijas radio apvienošana tika apspriesta jau pirms gada, bet nenesa nekādus rezultātus. ETV valdes priekšsēdētājs vienošanos par asignējumiem no valsts budžeta uzskata par nepieņemamu.

Laikraksts "Aripaev" tikmēr pievērš uzmanību faktam, ka ETV papildus valdības finansējumam kopš 1994.gada ir saņēmis vairāk nekā 500 miljonus kronu no privātajiem televīzijas kanāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!