Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch" ceturtdien paziņoja, ka Igaunija, Lietuva un Polija nav gatavas pievienoties eirozonai agrāk par 2013. gadu, piektdien vēsta delfi.ee.

Pēc aģentūras vērtējuma, ap 2014. gadu eiro varētu ieviest Čehija un Ungārija, bet 2015. gadā - Rumānija un Bulgārija.

Austrumeiropas valstu iestāšanās eirozonā samazinās jaunas finanšu krīzes rašanās risku. Eiro ieviešana var arī palielināt šo valstu kredītreitingu. Tomēr "Fitch" uzsver, ka kritēriju atvieglošana pārejai uz eiro no Eiropas Savienības (ES) puses netiek gaidīta.

Pagājušajā nedēļā "Fitch" samazināja Baltijas valstu kredītreitingus gan ilgtermiņa, gan īstermiņa saistībām, reitinga perspektīvu saglabājot negatīvu.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kredītreitinga samazināšana galvenokārt atspoguļo valstu ekonomisko perspektīvu pasliktināšanos, kas palielinās spiedienu un Lietuvas un Igaunijas makroekonomisko politiku.

Lai iestātos eirozonā, valstīm jāizpilda tā sauktie Māstrihtas kritēriji. Tie paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk kā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Pašlaik eirozonā ir 16 ES dalībvalstis.

Kā ziņots, vēl martā Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips paziņojis, ka Igaunija plāno ieviest eiro 2010. gada 1. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!