ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Endeavour" pirmdien veiksmīgi nolaidās Kenedija kosmosa centrā Kanaveralas zemesragā Floridas štatā, nogādājot uz Zemes trīs astronautus, kas kopš augusta bija strādājuši Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS).
"Endeavour", kas ar pašreizējo SKS apkalpi un vairāk nekā divām tonnām kravas, no Kenedija kosmosa centra startēja pirms 12 dienām, nolaidās īsi pirms pulksten 1 (20 pēc Latvijas laika).

ASV vadītās pretterorisma kampaņas Afganistānā un kaitniecības draudu dēļ kosmosa kuģa nolaišanās notika īpaši stingros drošības apstākļos.

Trīs astronauti, kas atgriezās uz Zemes pirmdien, 11.septembra terora aktos izcēlušos ugunsgrēkus Ņujorkā un Vašingtonā bija vērojuši no kosmosa.

NASA astronauts Frenks Kalbertsons un Krievijas kosmonauti Vladimirs Dežurovs un Mihails Tjurins SKS pavadījuši 126 dienas.

Paredzams, ka jaunā SKS apkalpe orbitālajā kompleksā uzturēsies līdz 2002.gada 2.maijam. Apkalpē ietilpst Krievijas kosmonauts Jurijs Onufrijenko, kā arī NASA astronauti Daniels Buršs un Karls Valcs. Viņi plāno astoņas reizes iziet atklātā kosmosā, nokomplektēt īpašu rāmi un uz tā instalēt saules baterijas, vairākas radio antenas un zinātnisko aparatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!