Vairāki vēlētāji Floridas štata Palmbīčas apgabalā trešdien iesniedza tiesā prasību rīkot atkārtotu balsošanu par ASV prezidenta vēlēšanu kandidātiem, jo maldinoša biļetenu noformējuma dēļ daudzi nobalsojuši par nepareizo kandidātu.
Demokrātu partijas atbalstītāji apgalvoja, ka par Reformu partijas kandidātu Petu Bjūkenanu nodotās balsis Palmbīčas apriņķī patiesībā bijušas domātas viceprezidentam Alam Goram un varēja būt izšķirošas, lai nodrošinātu Goram nelielu pārsvaru pār Teksasas gubernatoru Džordžu Bušu.

Vēlētāju grupa iesniedza prasību Palmbīčas apgabaltiesā, apgalvojot, ka maldinošie biļeteni ir vēlēšanu likuma pārkāpums.

Palmbīčas apriņķī par Bjūkenanu tika nodoti 3,4 tūkstoši balsu. Par Goru un Bušu nodoto balsu starpība visā Floridā bija mazāka par 1,8 tūkstošiem.

Bijušais Gora personāla vadītājs Džeks Kvinns paziņoja CNN, ka desmitiem tūkstošu Palmbīčas apgabalā nodoto biļetenu, ar kuriem bijis paredzēts balsot par Goru, ir atzīti par nederīgiem "dažādu iemeslu dēļ".

Kvinns izteica pieņēmumu, ka daudzi vēlētāji kļūdaini atzīmējuši biļetenā Bjūkenana vārdu un, pamanot šo kļūdu, izdarījuši atzīmi arī pie Gora vārda. Šāds biļetens tika atzīts par nederīgu.

Viņš nosauca Palmbīčas biļetenu dizainu par "neiedomājami šausmīgu" un uzsvēra, ka Bjūkenans šajā apgabalā saņēmis desmitreiz vairāk balsu nekā citos Floridas apgabalos.

Vairāki Demokrātu partijas atbalstītāji bija pārliecināti, ka Palmbīčas apgabalā, kas ir demokrātu citadele, šāds atbalsts Bjūkenanam nebūtu iespējams.

Vēlētājiem, kas pamanīja savu kļūdu un saplēsa biļetenu, tika atļauts balsot vēlreiz.

Floridas gubernators Džebs Bušs, kurš ir prezidenta kandidāta Džordža Buša brālis, trešdien paziņoja, ka pretenzijas par biļetenu dizainu vajadzēja izteikt pirms vēlēšanām.

Floridas štata likumi paredz kārtību, kādā kandidāti tiek uzskaitīti biļetenā, bet vietējo vēlēšanu komisiju amatpersonas drīkst noteikt biļetena dizainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!