Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Albānijā tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju ceturtdien sapulcējušies pie parlamenta, lai pieprasītu valdības demisiju, apsūdzot to korupcijā un sakaros ar organizēto noziedzību.

Parlamenta ēku Tirānā no protestētājiem sargā simtiem policistu un dzeloņdrāšu žogs. Parlamenta sēde šodien atcelta.

Opozīcijas deputāti paziņojuši par savu mandātu nolikšanu un pieprasījuši parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Opozīcijas atbalstītāji sapulcējušies pie parlamenta ar plakātiem un saukļiem, kuros kritizēta premjerministra Edi Ramas valdība.

"Mēs tagad vadīsim civilu, mierīgu un demokrātisku cīņu, lai atjaunotu leģitimitāti un demokrātiju Albānijā," ziņu aģentūrai AP pirms demonstrācijas sacīja opozīcijā esošās konservatīvās Demokrātiskās partijas līderis Lulzims Bašā. Valdošā Sociālistu partija parlamentā kontrolē 74 no 140 vietām.

Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un ES paplašināšanās komisārs Johanness Hāns nosodījuši opozīcijas deputātu lēmumu atkāpties, nodēvējot to par neproduktīvu. Mogerīni un Hāns norādījuši, ka opozīcija rīkojas pretēji Albānijas tautas demokrātiskajai izvēlei un grauj progresu, ko Albānija guvusi ceļā uz pievienošanos ES.

Albānija cer šogad oficiāli sākt sarunas par iestāšanos blokā.

Savukārt ASV vēstniecība Tirānā aicinājusi opozīcijas atbalstītājus mierīgā veidā izmantot savas tiesības uz pulcēšanos un neķerties pie vardarbības, kā arī mudinājusi Albānijas valdību izrādīt savaldību.

Pagājušajā nedēļā protestētāji mēģināja ielauzties Ramas birojā. Policija izmantoja asaru gāzi, lai viņus izklīdinātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!