Foto: EPA/Scanpix/LETA
Tūkstošiem studentu Alžīrijā otrdien izgājuši ielās galvaspilsētā, pieprasot tiesāt eksprezidenta Abdelaziza Buteflikas tuvākā loka cilvēkus un atbrīvot valsti no vecās sistēmas.

Alžīrijas mediji tikmēr ziņo, ka valsts bagātākais cilvēks Isads Rebrabs aizturēts aizdomās par korupciju. Izmeklēšanas ietvaros sestdien tika aizturēti vēl četri magnāti, no kuriem daži ir cieši saistīti ar Buteflikas svītu.

Studenti, skandējot "nost ar valdību", sapulcējās pie pasta ēkas Alžīras sirdī, kā to darījuši katru nedēļu kopš Buteflikas atkāpšanās 2. aprīlī.
Jau vēstīts, ka protestus Alžīrijā izraisīja Buteflikas nodoms kandidēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu rezidenta vēlēšanas, kas bija paredzētas 18. aprīlī.

Piekāpjoties protestētājiem, 82 gadu vecais Buteflika 11. martā paziņoja, ka nekandidēs uz piekto pilnvaru termiņu, un atliek prezidenta vēlēšanas. Taču demonstrācijas turpinājās, protestētājiem uzskatot, ka prezidenta paziņojumi ir triks, lai paliktu pie varas uz nenoteiktu laiku.

2. aprīlī Buteflika pēc 20 gadus ilgas atrašanās pie varas demisionēja. 9. aprīlī Alžīrijas parlaments izraudzījās par pagaidu prezidentu augšpalātas spīkeru Abdelbakeru Bensalahu, kurš divas dienas vēlāk paziņoja, ka prezidenta vēlēšanas Alžīrijā notiks 4. jūlijā.

"Vai nu mēs, vai jūs. Nost ar valdību," skandēja studenti. "Būvēsim jaunu Alžīriju," vēstīja arhitektūras un celtniecības fakultāšu studentu plakāts.

Studenti vēlas, lai Buteflikas režīma cilvēki tiek izslēgti no politiskā pārejas posma, tostarp pieprasa arī Bensalaha un premjerministra Nuredina Bedui atkāpšanos. "Mēs vēlamies jaunu sistēmu, kas cīnīsies ar korupciju," uzsvēra viens no studentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!