Foto: Reuters/Scanpix

ASV Floridas štatā piektdien plosījās orkāns "Hermīne", kas prasīja viena cilvēka dzīvību, izgāza kokus, izraisīja ielu applūšanu un elektroapgādes pārtraukumus. Virzoties uz ziemeļiem, orkāns reducējās par tropisku vētru.

Krītošs koks nogalināja kādu bezpajumtnieku, paziņoja Floridas štata gubernators Riks Skots. Ārkārtas situāciju vienības izglāba 18 cilvēkus no plūdu ūdeņiem Pasko apgabalā un vairākas ģimenes Ernando apgabalā.

"Šodien mēs zinām, ka ir palicis daudz darāmā pēc šīs vētras. Pirmām kārtām ir jāpaliek drošībā. Dzīvību apdraudoši piekrastes plūdi un straumes turpināsies, un mums visiem jāsaglabā modrība," paziņoja gubernators.

Orkāna centrs sasniedza sauszemi piektdien ap plkst. 1.30 pēc vietējā laika (plkst. 8.30 pēc Latvijas laika) pie Apalačikolas pilsētas, kura gan ir labi pārcietusi šo stihiju.

Skots paziņoja, ka štatā pārtraukta elektroapgāde 253 tūkstošiem cilvēku.

Ap plkst. 17 pēc vietējā laika (plkst. 24 pēc Latvijas laika) "Hermīne" jau kā tropiska vētra atradās 50 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Dienvidkarolīnas štata Čarlstonas pilsētas un pārvietojās gar Atlantijas okeāna piekrasti ar ātrumu 30 kilometri stundā.

"Hermīne" var izraisīt stipras lietavas, plūdus un tornado ASV austrumkrastā šajā nedēļas nogalē, kad ASV tiek atzīmētas vasaras beigas.

Brīdinājums par tropisku vētru un dzīvībai bīstamiem plūdiem ir izplatīts piekrastes rajonos no Ziemeļkarolīnas līdz Ņūdžersijai un Konektikutai. Džordžijas štatā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis 56 apgabalos, bet Ziemeļkarolīnā - 33 apgabalos. Ir gaidāms, ka "Hermīne" atstās sauszemi Ziemeļkarolīnas štatā līdz sestdienas pēcpusdienai.

"Hermīne" ir pirmais orkāns, kas skāris Floridu, kopš orkāna "Vilma" 2005. gadā. "Hermīne" arī bija šīgada Atlantijas okeāna viesuļvētru sezonas ceturtais orkāns. Pirms tam pēdējais orkāns, kas bija sasniedzis sauszemi ASV teritorijā, bija "Arturs" 2014. gadā Ziemeļkarolīnas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!