Foto: Reuters/Scanpix

Par godu Rumānijas Neatkarības dienai 1. decembrī Bukarestē notika militārā parāde. Līdzās rumāņu karavīriem valsts galvaspilsētas Bukarestes centrā soļoja arī pārstāvji no tādām NATO valstīm kā Turcija, Polija, ASV un Francija, vēsta aģentūra "Reuters".

Rumānijas Nacionālā diena 1. decembrī tiek atzīmēta par godu valsts apvienošanai 1918. gada jūlijā, kad tautas pārstāvju kopsapulcē Albas pilsētā tika pasludināta Transilvānijas pievienošanās Rumānijai. Kā valsts svētkus Rumānijas Nacionālo dienu svin kopš 1990. gada.

Rumānija sāka veidoties 1859. gadā, apvienojoties Moldāvijas un Valahijas kņazistēm. Valsts robežas vēstures līkločos ir ievērojami mainījušās, pašreizējos apveidus iegūstot pēc Otrā pasaules kara. Pēc  Dzelzs priekškara krišanas 1989. gadā un Nikolajes Čaušesku režīma gāšanas Rumānijā tika uzsāktas politiskas un ekonomiskas reformas, kas ļāva tai 2004. gadā pievienoties NATO un 2007. gada 1. janvārī arī Eiropas Savienībai, portālu "Delfi" informēja Rumānijas konsulāts Latvijā.

Latvijas un Rumānijas sadarbība aizsākās līdz ar Latvijas neatkarības atzīšanu 1920. gadā. 20. gadsimta trešajā dekādē gan Rīgā, gan Bukarestē darbu uzsāka diplomātiskās misijas, liekot pamatus savstarpējiem ekonomiskiem un kultūras sakariem. Latvijas un Rumānijas diplomātiskās attiecības tika atjaunotas 1991. gadā. Pašlaik Latvijas vēstniecība Rumānijā atrodas Varšavā, Polijā, savukārt Rumānijas vēstniecības Latvijā atrašanās vieta ir Viļņā, Lietuvā.

Lai veicinātu abu valstu sadarbību biznesa, kultūras, sporta, izglītības un tūrisma jomā, 2002. gadā tika atvērts Rumānijas Goda konsulāts Latvijā. Goda konsula pienākumus uzņēmās Aleksandrs Rutmanis, bet vicekonsula - viņa dzīvesbiedre Ilana Rutmane. Pēc Aleksandra aiziešanas mūžībā 2011. gadā Ilana Rutmane turpināja strādāt jau kā Rumānijas Goda konsuls Latvijā.

4. decembrī Rumānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Dans Adrians Balanesku pasniegs Ilanai Rutmanei Rumānijas prezidenta Trajana Basesku piešķirto Rumānijas Nacionālo Nopelnu ordeni virsnieka pakāpē, tādējādi godinot izcilu darbu, reprezentējot savu valsti, veicinot Rumānijas un Latvijas savstarpējās ekonomiskās un kultūras saites un brīvprātīgi veicot konsulārus pienākumus Rumānijas pilsoņiem Latvijā, norāda konsulāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!