Foto: Sputnik/Scanpix

Sīrijas asiņainais pilsoņu karš turpinās jau piecus gadus un ir maksājis simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības, pamatīgi paretinot arī prezidenta Bašara al Asada režīma armijas rindas, tāpēc palīgā ir jāaicina brīvprātīgie.

Brīvprātīgo apmācīšana notiekot Sīrijas armijas 130. mācību brigādē galvaspilsētas Damaskas piepilsētā. Kā redzams februārī izplatītajās fotogrāfijās, armijas rindās iestājušās sievietes, bet starp vīriešiem ir redzamas daudz briedumu sasniegušu un cienījama vecuma kungu sejas, nevis iesaukuma vecuma zaļokšņi.

Jāatzīmē, ka aptuveni pirms diviem gadiem Sīrijā izveidots armijas sieviešu bataljons.

Sīrijas prezidents Asads jau vasarā, skaidrojot iemeslus teritoriju zaudēšanai, publiski atzina, ka armijai pietrūkst dzīvā spēka. "Pietrūkst cilvēkresursu. Viss ir pieejams, bet pietrūks cilvēku kapacitātes," Asads atzina televīzijā pārraidītā uzrunā jūlija beigās, skaidrojot, ka daļa teritoriju bija jāatstāj, lai aizsargātu militāri nozīmīgākas vietas.

Kādreiz aptuveni 300 000 vīru lielās armijas rindas pamatīgi ir paretinājusi nāve, dezertēšana un izvairīšanās no militārā dienesta. Daļa vīriešu izvēlas doties prom no valsts, lai izbēgtu no iesaukuma un nebūtu jādodas karā.

Asada armijas dzīvā spēka iztrūkumu palīdz aizpildīt režīma sabiedrotie. Tā valdības pusē karā piedalās Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" kaujinieki un karotāji no Irānas. Teherāna karā izmanto arī afgāņu bēgļus, kuri lielā skaitā nelegāli uzturas Irānā.

Pārtraukt nemiernieku kaujinieku panākumus un mainīt kara gaitu par labu Sīrijas valdībai izdevās pēc tam, kad septembra beigās intensīvu gaisa atbalstu Asada spēkiem sāka sniegt Krievijas kara lidmašīnas.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā, drošības spēkiem cenšoties tos pārtraukt ar spēku.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp Krievijas atbalstīto režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku karā ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!