Foto: Publicitātes attēli

Jau vairākus gadus ASV Gaisa spēki sadarbībā ar Jūras spēkiem un NASA meklē jaunus helikopteru dizainus, lai aizstātu esošo gaisa floti. Pērn starp neskaitāmiem dažādu kompāniju dizainu un tehnoloģiskajiem piedāvājumiem Pentagons divus cerīgākos projektus izvēlējās konceptmodeļu izstrādei.

Šādas iespējas tika dotas "Sikorsky-Boeing" apvienībai, kurai jāizstrādā gala modelis helikoptera projektam "SB-1 Defiant Concept", kā arī kompānijai "Bell Helicopter", kura piedāvā lidaparātu "V-280 Valor Concept". Tehnoloģiski spējīgiem prototipiem jābūt gataviem prezentācijai 2017. gadā.

Savukārt vairāki citu kompāniju projekti, tostarp augšējā attēlā redzamais helikoptera projekts pērn atlasi neizturēja. Tiesa, ASV armija norādījusi, ka tajos izmantotajās tehnoloģijās tā ir ieinteresēta. Tas nozīmē, ka paralēli turpināsies darbs arī pie jaunu lidaparātu izstrādes.

ASV armija 45 gadu laikā paredz nomainīt visu gaisa floti, kurā ir arī pagājušā gadsimta 60. gados izstrādāti modeļi. Kā vieni no pirmajiem esot jānomaina vairāki vertikālās pacelšanās lidaparāti, tostarp helikopteri.

Par ASV armijas izvēlētajiem projektiem:

Sikorsky Boeing SB-1 Defiant

Jaunais ātrgaitas kombinētais helikopters varētu nomainīt "Sikorsky UH-60 Blackhawk", kādus ASV armija izmanto no 1974. gada.

Lai gan helikoptera parametri pagaidām nav atklāti, ASV armijas prasības nosaka, ka lidaparātam jāspēj pārvietoties ar 425km/h lielu ātrumu, vienā pacelšanās reizē jāspēj veikt 424 kilometrus, jāspēj lidot vismaz 1,82 kilometru augstumā 35 grādu karstā gaisā.

Lai sasniegtu šos parametrus, kuri pārsniedz jebkura mūsdienu helikoptera spējas, tam paredzēti īpaši koaksiāli nemanevrējami rotori apvienojumā ar aizmugurējo propelleru.

Video redzams līdzīga "Sikorsky" helikoptera "S-97 Raider" tests:

Bell Helicopter V-280 Valor

Šis lidaparāts atgādina samazinātu "Bell Boeing V-22 Osprey", kurš spēj sasniegt 515km/h lielu ātrumu, taču jaunā lidaparāta plānotā ietilpība ir gandrīz divreiz mazāka.

Sākotnējie plāni paredz to piemērot trim dažādiem uzdevumiem - kravas un cilvēku pārvadāšanai, medicīniskās palīdzības sniegšanai un evakuāciju veikšanai, kā arī uzbrukumam, ja to aprīko ar raķetēm.

Arī šim lidaparātam jāatbilst iepriekš minētajiem ātruma un veiktspējas parametriem. Tomēr zināms, ka vismaz atsevišķas spējas tam solās būt pat lielākas par armijas gaidītajām - līdz ar četriem apkalpes locekļiem lidaparāts spēs uzņemt līdz 12 karavīriem un veikt līdz pat 3860 kilometru lielus attālumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!