Foto: U.S. Navy

ASV Jūras spēki pieņēmuši flotē jauno 1,4 miljardus ASV dolāru (1,2 miljardus eiro) izmaksājušo iznīcinātāju "USS Michael Monsoor", kas ir jau otrais to dienestā esošais "Zumwalt" klases iznīcinātājs, ziņo ASV Jūras spēku institūts.

Jaunākās paaudzes iznīcinātājkuģim dots Jūras spēku speciālo uzdevumu vienības SEAL karavīra Maikla Mansūra vārds. Viņš 2006. gadā Irākā Ramādi kaujas laikā ar savu augumu uzgūlās ienaidnieku telpā iemestai granātai, tādējādi glābjot savu dienesta biedru dzīvības. Tikai 25 gadu vecumu sasniegušais karavīrs pēc nāves saņēmis augstāko militāro apbalvojumu par pašaizliedzību un drosmi kaujas laukā.

Jaunais uzņēmuma "General Dynamics" uzbūvētais kuģis sver 16 000 tonnas un ir 183 metrus garš.

"Zumwalt" klases iznīcinātāji ir 30 metrus garāki par līdzšinējiem ASV flotes rīcībā esošajiem iznīcinātājkuģiem. To īpašā forma novirza radaru signālus, uz katra kuģa klāja atrodas 80 raķešu palaišanas iekārtas, kuras izmantojamas "Tomahawk", "Evolved Sea Sparrow", vertikāli palaižamajām pret-zemūdeņu, kā arī parastajām raķetēm, bet īpaši draudīgus modernos superkuģus padarot jaunā tipa artilērija, kas reaktīvus šāviņus var nogādāt līdz mērķim 160 kilometru attālumā.

Kuģis paredzēts ilgstošām uzbrukuma operācijām piekrastes un sauszemes spēkiem, klātbūtnes nodrošināšanai un tādējādi preventīvai uzbrukuma novēršanai, speciālo uzdevumu vienību atbalstam un var darboties kā neatņemama aizrobežu spēku sastāvdaļa. Kuģis faktiski uzbūvēts jau pirms vairākiem gadiem, taču visu šo laiku piedzīvojis elektronisko, ieroču, ballistisko, bojājumu kontroles, navigācijas un komunikāciju sistēmu testus, pārbaudes un demonstrācijas. Uz kuģa paredzēta arī helikopteru nolaišanās.

Kopumā iecerēts uzbūvēt trīs "Zumwalt" klases kuģus. Jau 2016. gadā aktīvajā ASV Jūras spēku dienestā uzņemts topošās nākamās paaudzes multimisiju karakuģu flotes flagmanis "Zumwalt". Savukārt trešā kuģa "USS Lyndon B. Johnson" būvniecība pabeigta pērnā gada decembrī un uzsākta aprīkojuma un bruņojuma uzstādīšana, kam sekos vairākus gadus ilgi testi līdz to varēs nodot Jūras spēku rīcībā. Visu trīs kuģu būvniecības programmas izmaksas pārsniedzot 20 miljardus eiro.

Kuģu klase ieguvusi admirāļa Elmo Zumvalta vārdu, kurš Otrā pasaules kara laikā dienēja ASV Jūras spēkos un pirmais dienestam uz kuģiem nozīmēja sievietes, kā arī cīnījās pret rasu diskrimināciju karaflotē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!