Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV sestdien daudzās lielpilsētās notikuši vērienīgi protesti pret rasismu un policijas brutalitāti, kas, atskaitot dažus izņēmumus, noritējuši mierīgi.

Protestos lielā mērā bijis manāms svētku noskaņojums, nevis spriedze. Visā valstī protestos piedalījušies vairāki desmiti, iespējams, pat simti tūkstoši cilvēku.

Policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāve 25. maijā Mineapolē visā valstī izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

Kā lēš ASV mediji, dalībnieku skaita ziņā sestdienas protesti, iespējams, bijuši vērienīgākie kopš Floida nāves. Daudzās pilsētās grautiņu un marodierisma dēļ izsludinātais komandantstundas režīms jau mazināts vai atcelts.

Sietlā sestdien policija lika lietā trokšņa granātas un piparu gāzi, lai savaldītu protestētājus, kas likumsargus apmētāja ar akmeņiem, pudelēm un pašdarinātiem spridzekļiem.

Sadursmēs Sietlā ievainoti vairāki policisti.

ASV pilsētu vidū lielākā demonstrācija tika pieredzēta Vašingtonā, kur protestētāji bija pārpludinājuši ielas, nobloķējot satiksmi.

Protesta akcija notika arī pie Baltā nama, kur pēc aizvadītajā nedēļā pieredzētās protestētāju vardarbības īstenoti pastiprināti drošības pasākumi un uzsliets jauns žogs.

Prezidents Doanlds Tramps mudinājis varasiestādes apslāpēt nekārtības, bet sestdien tviterī centās mazināt Vašingtonas demonstrāciju vērienu.

"Pūlis Kolumbijas apgabalā krietni mazāks par prognozēto," tviterī norādīja Tramps.

Daudzviet ASV protesti notika pilsētu ievērojamākajās vietās. Sanfrancisko protestētāji šķērsoja Zelta vārtu tiltu, Ņujorkā – Bruklinas tiltu, Holivudā devās gājienā pa slavenajiem bulvāriem, bet Našvilā – pa ielu, kas ir pazīstama ar saviem kantri mūzikas klubiem un bāriem.

Daudziem protesta dalībniekiem bija sejas maskas – kā brīdinājums, ka protesti var no jauna paātrināt koronavīrusa izplatīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!