Foto: AP/Scanpix/LETA

Sestdien tūkstošiem rumāņu, kā arī Eiropas un Tuvo Austrumu monarhiju pārstāvji Rumānijas galvaspilsētā pēdējā gaitā pavadīja 5. decembrī mirušo Rumānijas bijušo karali Mihaju I, liecina aģentūru AFP un AP fotogrāfijas.

Bērēs piedalījās Lielbritānijas princis Čārlzs, Luksemburgas lielhercogs Anrī, bijušais Spānijas karalis Huans Karloss un karaliene Sofija, Beļģijas princese Astrīda un princis Lorencs, Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija, Jordānijas princese Muna, Grieķijas karaliene Anna Marija un citi karalisko ģimeņu locekļi.

Pēdējais Rumānijas karalis Mihajs I Hoencollerns-Zigmaringens no dzīves aizgāja 96 gadu vecumā Šveicē.

Viņš karaļa troni ieņēma divreiz. Pirmoreiz Mihajs I tajā sēdās piecu gadu vecumā 1927. gadā, bet jau 1930. gadā tas tika nodots viņa tēvam Korolim II, kurš tobrīd atgriezās valstī. Savukārt pēc tēva atkāpšanās 1940. gadā Mihajs I atkal kļuva par karali un vadīja valsti līdz 1947. gadam, kad komunistu valdības spiediena dēļ atteicās no troņa un devās trimdā.

Viņš bija viens no pēdējiem dzīvajiem bijušajiem valdniekiem, kuri vadījuši valstis Otrā pasaules kara laikā. Bijušajam monarham pērn konstatēts vēzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!