Foto: AP/Scanpix/LETA
Sestdien Melburnā izcēlušās sadursmes starp vairākiem simtiem demonstrantu, kas protestēja pret karantīnas ierobežojumiem, un policiju.

Tikmēr Austrālijas amatpersonas ziņo, ka inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis vēl neredzēti augstu līmeni.

Sidneja, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz piecus miljonus, jau ilgāk nekā divus mēnešus dzīvo stingras karantīnas apstākļos, taču Covid-19 uzliesmojumu, kas izplatījies pa visu Austrāliju un sasniedzis pat kaimiņos esošo Jaunzēlandi, līdz šim tā arī nav izdevies apturēt.

Sestdien Austrālijas varasiestādes paziņojušas par 894 jauniem inficēšanās gadījumiem, no kuriem lielais vairums konstatēti Sidnejā.

Pilsētas ielās patrulē policija un centrā nolūkā neļaut lielam cilvēku skaitam pulcēties uz nesankcionēto protesta akciju bloķēta gan sabiedriskā, gan privātā transporta kustība.

Tikmēr Melburnā lielam skaitam cilvēku izdevās doties gājienā caur pilsētu, lai protestētu pret Viktorijas štata premjerministra Endrū Deniela lēmumu pilsētā izsludināto karantīnu attiecināt uz visu pavalsts teritoriju.

Pirms tam Viktorijas policijas priekšnieks Šeins Patons brīdināja ļaudis no piedalīšanos protesta akcijā, piebilstot, ka tas būtu "vienkārši smieklīgi iedomāties, ka cilvēki varētu būt tik savtīgi, lai to darītu".

Demonstrantu izklīdināšanai Melburnā jātnieku policija pielietoja asaru gāzi, kamēr Sidnejā kārtības uzturēšanā iesaistītie lielie policijas spēki nemaz neļāva protestētājiem sapulcēties.

No aptuveni 4000 demonstrantu Melburnā aizturēti 218 cilvēki, bet 236 protestētājiem piemērota 5000 Austrālijas dolāru (aptuveni 3000 eiro) liela sodanauda.

Videoierakstos redzams, ka vairums cilvēku, kas piedalījās demonstrācijā un skandēja "Brīvību!", nelietoja sejas aizsargmaskas.

Slimnīcā nogādāti sešu policisti, kas sadursmēs guvuši ievainojumus.

Vairāki simti cilvēku piedalījās demonstrācijā arī Brisbenā, kur karantīna nav izsludināta.

Tomēr visumā protesti pret karantīnas ierobežojumiem Austrālijā nebauda atbalstu, un jūlija beigās veikta aptauja liecina, ka tiem simpatizē tikai 7% austrāliešu.

Neskatoties uz to, Austrālija sastapusies ar grūtībām apturēt trešo pandēmijas vilni.

Pilnībā vakcinēta pret Covid-19 ir tikai trešdaļa austrāliešu, kas sasnieguši vismaz 16 gadu vecumu, liecina sestdien publicētie federālās Veselības ministrijas dati.

Jaundienvidvelsas amatpersonas sestdien pavēstīja par trīs koronavīrusa izraisītiem nāves gadījumiem un informēja, ka slimnīcās šobrīd atrodas 516 Covid-19 pacienti. No 85 pacientiem, kas atrodas intensīvās terapijas nodaļās, 76 ir nevakcinēti.

Tajā pašā laikā Covid-19 statistikas rādītāji Austrālijā joprojām ir relatīvi zemi salīdzinājumā ar citām attīstītajām valstīm. Kopumā kopš pandēmijas sākuma starp austrāliešiem, kuru skaits pārsniedz 25 miljonus, konstatēti tikai 43 000 inficēšanās gadījumi, bet pandēmijas upuru skaits sasniedzis 978.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!