Foto: RIA Novosti/Scanpix

Harkovā un Doņeckā svētdien, 18. maijā, notiek prokrievisko aktīvistu mītiņi, kuros izskanējis aicinājums boikotēt 25.maijā gaidāmās Ukrainas prezidenta vēlēšanas.

Harkovā pie Ļeņina pieminekļa Brīvības laukumā, līdzīgi kā iepriekšējās svētdienās, sapulcējušies prokrieviski noskaņoti aktīvisti no separātistu kustības "Dienvidi-Austrumi", apvienības "Borotba" ("Cīņa") un Kompartijas atbalstītāji.

"Dienvidi-Austrumi" pārstāvis Jurijs Apuhtins, uzrunājot mītiņa dalībniekus, paziņoja, ka viņi nekādā gadījumā nedrīkst doties uz prezidenta vēlēšanām. Viņš arī kritizēja Harkovā sestdien notikušo Ukrainas politisko partiju un pilsoniskās sabiedrības organizāciju apaļā galda sarunu otro kārtu.

Apuhtins paziņoja, ka nepiedalītos šajās sarunās, pat ja tiktu aicināts.

Jau vēstīts, ka apaļā galda sarunu otrajā kārtā piedalījās Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, bijušie Ukrainas prezidenti Leonīds Kravčuks un Leonīds Kučma, kā arī biznesa un reliģiskie līderi. Prokrievisko separātistu vadoņi no Ukrainas austrumu reģioniem nebija ieradušies.

Jaceņuks atkārtoti uzsvēris, ka sarunas ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem nenotiks, kamēr tie nenoliks ieročus.

Prokrievisko aktīvistu mītiņš šodien notika arī Doņeckā, kur protestētāji pieprasīja atvērt robežu ar Krieviju un pastiprināt sadarbību ar "Luhanskas tautas republiku". Arī šajā mītiņā izskanēja aicinājums boikotēt prezidenta vēlēšanas.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

11.maijā Maskavas atbalstītie separātisti Doņeckas un Luhanskas apgabalos sarīkoja "referendumus" par atdalīšanos no Ukrainas, un dienu pēc tam tā dēvētās tautas republikas lūdza tās uzņemt Krievijas sastāvā. Pēc līdzīga scenārija martā Krievija jau realizēja Ukrainai piederošās Krimas aneksiju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!