Karadarbības zonā Ukrainas austrumos jau piekto dienu saglabājas saspringta situācija, par sīvāko cīņu epicentru kļuvusi Avdijivkas pilsētiņas apkārtne.

Masīvu Ukrainas pozīciju un Avdijivkas dzīvojamo rajonu apšaudi, tostarp izmantojot "Grad" un citu Minskas pamiera nosacījumos aizliegtu bruņojumu, prokremliskie kaujinieki sāka 29. janvārī – dienu pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina telefonsarunas ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Apšaudēs Avdijivkā bojātas vismaz 78 ēkas, no kurām 70 ir privātmājas un septiņi dzīvokļu nami, liecina vietējās policijas dati. Bojā gājis ir viens un ievainoti astoņi civiliedzīvotāji.

1. februārī Avdijivkā sākās brīvprātīga iedzīvotāju evakuācija. Tie, kas to vēlas, ar autobusiem tiek nogādāti uz Svjatogorsku un Mariupoli, ziņo "Currenttime".

Ukrainas Aizsardzības ministrija publicējusi video, kurā redzams, kā kāda sieviete lūdz Ukrainas karavīrus nepamest Avdijivku.

Prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Doņeckā 1. februāra vakarā apšaudēs ievainoti divi civiliedzīvotāji, ziņo separātistu avoti. Abas puses situācijas eskalēšanā vaino viena otru.

Artilērijas nodarīto bojājumu dēļ Avdijivka, Jasinuvate, Makijivka un daļēji Doņecka palika bez elektrības, ūdensapgādes un apkures. Komunālo dienestu centienus bojājumus novērsts apgrūtina nepārtrauktās apšaudes, ziņo aģentūra UNIAN. Taču ceturtdien ir izdevies daļēji atjaunot gāzes un ūdens padevi patērētājiem Avdijivkā un apkārtnē.

Līdz šim Ukraina ir paziņojusi par vismaz 10 kritušiem karavīriem kopš 29. janvāra. Pēdējie divi gājuši bojā aizvadītās diennakts laikā, ziņo RFE/RL .

Trešdien Kijevas Neatkarības laukumā notika atvadīšanās no četriem Ukrainas karavīriem, kuri krita 29. un 30. janvārī.

Pēdējo mēnešu laikā nopietnākais situācijas saasinājums Donbasa karadarbības zonā ir izpelnījies starptautisku uzmanību.

Ceturtdien Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks pauda aicinājumu Krievijai izmantot savu ietekmi uz separātistu kaujiniekiem, lai pārtrauktu vardarbību.

"Kaujas ir jāpārtrauc nekavējoties. Pamiers ir jāievēro," paziņoja Tusks.

Nekavējoties pārtraukt kaujas pie Avdijivkas, Jasinuvatas un Doņeckas lidostas apkārtnes otrdien pieprasīja EDSO novērošanas misijas Ukrainā vecākais novērotājs Ertugruls Apakans.

Ja pirms nedēļas Doņeckas reģionā tika fiksēti 800 – 900 pamiera pārkāpumi, tad 31. janvārī tie bija jau 8000, situācijas saasināšanos portālam "Delfi" raksturoja EDSO novērotājs no Latvijas Gunārs Graumanis, kurš pašlaik atrodas Ukrainā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbrgs trešdien nācis klajā ar aicinājumu Krievijai izmantot savu ietekmi, lai pārtrauktu vardarbību Donbasā.

Eiropas Savienība (ES) otrdien aicināja kaujas nekavējoties pārtraukt, norādot, ka tiek pārkāpta pamiera vienošanās un tiek apdraudēti civiliedzīvotāji.

Bažas par situācijas saasinājumu pauda arī ASV Valsts departaments.

Par "Delfi" redzēto Ukrainas pozīcijas pie Avdijivkas un Doņeckas lidostas var lasīt šeit.

Kopš 2014. gada konflikts Ukrainas austrumu daļā ir prasījis gandrīz 10 tūkstošu cilvēku dzīvību, no kuriem gandrīz puse ir civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!