Foto: AP/Scanpix/LETA
Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19" nedaudz vairāk nekā divos mēnešos prasījusi jau aptuveni 3200 dzīvību. Nāvējošā vīrusa dēļ karantīna noteikta veseliem apgabaliem Ķīnā un Itālijā un prasījusi ieviest plašus drošības pasākumus citviet pasaulē. Sagaidāms, ka gluži kā pēc teroraktiem palielinājusies cilvēku un somu pārbaude lidostās, arī koronavīruss pasaules līdzšinējā kārtībā ieviesīs izmaiņas.

Lai gan pasaulē tiek pievērsta pastiprināta uzmanība vīrusa ierobežošanai, mazāk tiek runāts par vīrusa izcelsmes iemesliem. Sākotnēji izskanēja, ka visi sākotnējie saslimušie Ķīnas pilsētā Uhaņā bija apmeklējuši vai kaut kā bijuši saistīti ar pilsētas zivju tirgu. Tas tika slēgts tūlītēji, bet, saslimušo skaitam strauji augot, viens no pirmajiem drošības pasākumiem bija arī visu citu Ķīnas tā saucamo "slapjo tirgu" slēgšana. Tas netieši norādīja, ka Ķīnas varasiestādes tieši tos uzskata par bīstamāko vidi.

Kas tad īsti ir "slapjie tirgi"? Tie pamatā ir gaļas tirgi, kuros pircēji lielākoties izvēlas, kuru dzīvnieku tie vēlas iegādāties un pārdevējs uz vietas to nogalina. Tāpat izplatīti ir turēt būros noteiktu skaitu dzīvnieku, lai ik pēc brīža stendā varētu papildināt svaigās gaļas klāstu. Turklāt dzīvnieku klāsts ir visai plašs - nokaušanai uz vietas var izvēlēties ne tikai zivis un jūras dzīvniekus, bet arī vistas, oposumus, čūskas, jūrascūciņas, žurkas, kā arī eksotiskākus dzīvniekus, piemēram, vilku mazuļus, čūskas un dažādus konkrētajos reģionos sastopamos savvaļas dzīvniekus.

Ap tirgus stendiem un renstelēs sakrājas viss liekais – asinis, kūstošā ledus ūdens, dzīvnieku iekšas, zivju asakas. Tieši šo skatu dēļ tie tiek dēvēti par "slapjajiem tirgiem". Dažādu dzīvnieku un cilvēku atrašanās tiešā tuvumā jau izsenis netiek uzskatīta par veselīgu vidi, jo tā veicina vīrusu mutāciju rašanos, par kādu uzskatāms arī jaunais koronavīrus paveids.

Neskatoties uz to, ne tikai Ķīnā, bet arī Japānā, Vjetnamā, Filipīnās un citviet reģionā izplatītie "slapjie tirgi" nereti ir arī starp tūristu iemīļotākajiem apskates objektiem. Tagad Ķīnā "slapjie tirgi" uz laiku tirgi ir slēgti un izskan ierosinājumi tos aizliegt pavisam. Tam par pamatu nav tikai jaunākā epidēmija, bet fakts, ka arī SARS koronavīrusa uzliesmojums 2002. gada nogalē, visticamāk, izcēlās tieši "slapjajā tirgū".

Piedāvājam ieskatu Āzijas "slapjajos tirgos":


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!