Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien palīdzības konvojs ar pārtiku vismaz 40 000 cilvēku mēnesi ilgam laika posmam sācis ierasties mēnešiem ilgi aplenktā Sīrijas pilsētiņā, atsaucoties uz ANO, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemiernieku kontrolētās Madajas iedzīvotāji pilsētā iesprostoti jau sešus mēnešus, kopš to ielenca valdības spēki. No oktobra pilsēta nav saņēmusi nekādas palīdzības piegādes.

ANO norāda, ka no pilsētas saņemta uzticama informācija, ka cilvēki tur mirst bada nāvē.

Vienlaicīgi palīdzības konvoji pirmdien sasnieguši arī divus nemiernieku ielenktus ciemus Idlibas provinces ziemeļos, kur kopš marta iesprostoti aptuveni 20 000 cilvēku. Tas kļuvis iespējams, jo starp karojošajām pusēm panākta vienošanās par palīdzības ielaišanu.

Palīdzības konvoja iebraukšana Madajā sākotnēji aizkavējusies, jo kravu piegāde bija jāsinhronizē ar kravas automašīnu iebraukšanu ielenktajos Idlibas provinces ciemos, skaidro BBC.

Madajai pēdējās dienās pievērsta pastiprināta uzmanība, kad publiskotas fotogrāfijas ar bada novārdzinātiem bērniem un iedzīvotājiem.

Pavisam pirmdien no Damaskas uz aptuveni 25 kilometrus attālo Madaju izbraukušas vairāk nekā 60 ANO, Sarkanā Krusta, Sīrijas Sarkanā Pusmēness un Pasaules Pārtikas programmas organizētas kravas automašīnas.

Pilsētai tiek piegādātas pamata pārtikas preces, tostarp rīsi, dārzeņi, eļļa, milti, cukurs un sāls, kā arī ūdens, zīdaiņu pārtika, segas un medikamenti.

Pilsēta jau kopš jūlija atrodas Sīrijas valdības spēku un to sabiedroto Libānas "Hezbollah" kaujinieku aplenkumā. Kopš decembra bada nāvē pilsētā miruši 28 cilvēki, svētdien paziņoja palīdzības organizācija "Ārsti bez robežām".

Vairāk nekā 250 cilvēki cieš no akūtas uztura nepietiekamības, no tiem 10 nepieciešama steidzama medicīniskā evakuācija, norādīja organizācija.

Tikmēr Libānas grupējums "Hezbollah", kurš konfliktā atbalsta Sīrijas režīmu, noliedz, ka pilsētā kāds būtu miris no bada, un apsūdz pret valdību karojošos nemierniekus, ka viņi neļaujot cilvēkiem pilsētu pamest. Valdības atbalstītāji arī pārmet, ka kaujinieki pievācot sev visu pārtiku un izplata neīstas bada novārdzinātu cilvēku fotogrāfijas. Tikmēr opozīcija apsūdz Damasku kara noziegumos.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku karā ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!