Foto: Publicitātes foto
Baltijas ceļa 25.gadadiena sestdien, 23.augustā, tika atzīmēta arī ASV, Čikāgā, portālu "Delfi" informē Latvijas Goda konsulāts Čikāgā.

Uzrunu Čikāgas un Ilinoisas štata iedzīvotājiem Baltijas ceļa 25 gadu atceres pasākumā Čikāgas Deilija laukumā teica arī Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns, kurš uzsvērara: "Baltijas ceļš bija vēsturē nepieredzēta Baltijas valstu iedzīvotāju manifestācija savu valstu neatkarības atgūšanai. Baltijas ceļš pilnībā apklusināja padomju propagandas melus par to, ka Baltijas valstis brīvprātīgi pievienojās PSRS. Patiesais iemesls bija Molotova-Ribentropa pakts un tam sekojošā Baltijas valstu okupācija no PSRS puses."

No ASV amatpersonu puses klātesošos uzrunāja ASV kongresmenis no Ilinoisas štata Džons Šimkus un senators Marks Kirks. Pasākuma ietvaros notika baltiešu nacionālo tautas deju priekšnesumi, kā arī ceremonijas noslēgumā klātesošie dalībnieki sadevās rokās un kopīgi nodziedāja Baltijas ceļa himnu "Atmostas Baltija".

Vairāk kā tūkstoti klātesošo iepriecināja arī mūzikas izpilditāji, ieskaitot "Čikāgas piecīti" Armandu Birkenu.

Vēstnieks Razāns atgādināja, ka Baltijas ceļa dienā 2 miljoni neapbruņoti okupēto Baltijas valstu iedzīvotāji mierīgā veidā sagrāva Padomju sistēmu un tās militāro varenību. Vienlaikus Razāns pateicās ASV par atbalstu Latvijas Neatkarības atjaunošanā, kā arī Čikāgai par to, ka tā sniedza patvērumu tūkstošiem latviešu kara bēgļu un to ģimenēm, kuru dzīves pilnībā izmainīja Staļina-Hitlera pakts.

Noslēdzot savu uzrunu Baltijas ceļa atceres pasākumā, vēstnieks Razāns atzīmēja, ka "Baltijas ceļā nav tikai baltiešu dzīvā ķēde 1989. gadā, bet tās ir arī reformas, kas tika veiktas, pārejot uz demokrātisku valsts pārvaldes sistēmu. Tādēļ valstīm Eiropā, kuras joprojām cīnās par savu suverenitāti un teritoriālo integritāti, tai skaitā Ukrainai, Baltijas ceļš ir labs piemērs, kā nostiprināt savu valstiskumu". Tai skaitā vēstnieks pauda Latvijas atbalstu Ukrainai un gatavību palīdzēt tai grūtā brīdi.

Uzturoties Čikāgā, Latvijas vēstnieks tika uzaicināts sniegt interviju Čikāgas ziņu televīzijas kanālam CLTV. Intervijas laikā vēstnieks skaidroja 23. augusta datuma vēsturisko nozīmi Latvijas un pārējo Baltijas tautu vēsturē. Gaidāmā NATO samita kontekstā Razāns uzsvēra nepieciešamību pēc papildus drošības garantijām NATO dalībvalstīm, kas robežojas ar Krieviju, ņemot vērā šīs valsts agresīvās darbības pret Ukrainu, kas klaji pārkāpj tās suverenitāti un destabilizē drošības situāciju Eiropā kopumā.

Savukārt Latvijas vēstniecības pārstāvji 23. augustā piedalījās Baltijas ceļa atceres pasākumos ASV galvaspilsētā Vašingtonā - Kongresa ēkā un pie Komunisma upuru memoriāla, kur nolika vainagu, godinot upuru piemiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!