Foto: Privātais arhīvs

Latvijā par publisku aicinājumu gāzt valsts varu apsūdzētas nacionālboļševiks Beness Aijo, kurš ir pievienojies Ukrainas prokrieviskajiem kaujiniekiem, tikko paviesojies Doņeckā un ticies ar ārstu no Latvijas – Sergeju Matasovu, medijiem izsūtītā paziņojumā informē par "Melno Ļeņinu" dēvētais aktīvists.

Aijo pagājušā gada nogalē aizbēga no Latvijas, kur viņam bija jāstājas tiesas priekšā, un paziņoja, ka ir iestājies Ukrainas austrumos pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" (LTR) bruņotajos spēkos.

Intervijā Krievijas medijam Aijo stāstīja, ka LTR darbojas "interbrigādē" un cer uz sociālisma uzvaru.

Otrdien medijiem nosūtītā vēstulē Aijo stāsta, ka ir tikko atgriezies no Doņeckas, kur partijas "Cita Krievija" uzdevumā dibinājis politiskā spēka nodaļu "Doņeckas Tautas Republikā" (DTR).

Nacionālboļševiku aktīvists pievieno arī fotogrāfijas, kurās uzskatāmi norāda uz kara postījumiem nozīmīgajā Ukrainas austrumu pilsētā.

Aijo vēstulē apgalvo, ka Ukrainas spēki par spīti pamieram apšauda pilsētu, bet daudzi pilsētas iedzīvotāji cerot uz Krievijas karaspēka ievešanu. Aktīvists pats aprunājies ar vairākiem vietējiem iedzīvotājiem. 

Doņeckā Aijo ticies arī ar "leģendāro Latvijas ārstu" Sergeju Matasovu. Šī vīra uzvārds Latvijā izskanēja, kad pagājušā gada vasarā tīmeklī parādījās video, kurā kungs tika iepazīstināts kā "ķirurgs no Latvijas", kurš devies palīgā ārstēt prokrieviskos kaujiniekus Donbasā.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis gan noskaidroja, ka Matasovam bijis sertifikāts uroloģijā, nevis ķirurģijā, turklāt sertifikāts nav bijis pagarināts.

Vēstīts, ka Aijo nesen izplatīja paziņojumu, kurā solīja ar saviem biedriem atgriezties Latvijā un piedalīties "tautas atbrīvošanas kustībā Latgalē".

Februāra beigās Aijo izplatīja fotogrāfijās, kurās pozē smagajās kaujās izpostītajā Debaļcevē.  

Vēstīts, ka Ukrainas spēki kopš 2014. gada pavasara valsts austrumos cīnās ar Maskavas atbalstītiem kaujiniekiem. Kijeva un Rietumi norāda, ka Ukrainā atrodas Krievijas armijas karavīri un tehnika, tikmēr Kremlis savu saistību ar konfliktu noliedz, norādot, ka visi no Krievijas iebraukušie kaujinieki ir brīvprātīgie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!