Foto: EPA/Scanpix/LETA

Brazīlijas galēji labējā eksprezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāji svētdien iebrukuši Kongresa ēkā, vēsta ārvalstu mediji.

Tas noticis nedēļu pēc kreisi noskaņotā Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurācijas prezidenta amatā, atgādina britu raidsabiedrība BBC.

Bolsonaru atbalstītāji, kuri atsakās pieņemt, ka viņš zaudējis prezidenta vēlēšanās, izlauzušies cauri barjerām un iegājuši ēkā. Policija gan izmantojusi asaru gāzi, taču protestētājus atvairīt tā arī nav izdevies. Daži no viņiem izsituši ēkas logus.

BBC vēsta, ka patlaban nav skaidrs, vai viņi vēl atrodas ēkā.

Savukārt CNN vēsta, ka Bolsonaru atbalstītāji svētdien pārkāpuši bruņoto spēku izveitotās drošības barjeras un piekļuvuši Kongresa ēkai, Augstākajai tiesai un prezidenta pilij.

Tāpat protestētāji aicinājuši uz militāru iejaukšanos un da Silvam, kurš plašāk pazīstams kā Lula, pieprasījuši atkāpties no amata.

Šobrīd Lula atrodas oficiālā vizītē Sanpaulu, ziņo BBC. Viņš gan jau paziņojis, ka vainīgie tiks atrasti un sodīti. Notikušo viņš nosaucis par "vandaļu un fašistu" rīcību.

Jau rakstīts, ka oktobra beigās Brazīlijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja Lula, kurš saņēma 50,83% balsu, bet Bolsonaru – 49,17%, apliecināja vēlēšanu komisija, pasludinot Lulu par uzvarētāju.

"Šai valstij vajadzīgs miers un vienotība. Brazīliešu tauta vairs negrib cīnīties," atbalstītāju mītiņā Sanpaulu centrā sacīja Lula. "Tas nav neviena interesēs – dzīvot sašķeltā valstī un pastāvīgā kara stāvoklī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!